Obratite pažnju

ČEST RAZLOG ZAŠTO BILJKE U BAŠTI NE NIČU ILI SE OSUŠE: Prost način da proverite da li je zemljište alkalno ili kiselo!

PH tla koji je previše alkalan ili previše kiseo može sprečiti biljke da apsorbuju hranljive materije

Bašta
13:51h Autor:
Foto: Shutterstock

Dobro tlo je temelj uspešne bašte. U idealnom slučaju, tlo bi trebalo biti obogaćeno hranjivim sastojcima, imati uravnotežen pH i mrvičastu teksturu koja zadržava vodu, a u isto vreme je i provodi kako biljka ne bi počela da truli.

Kako da testirate pH vrednost zemljišta?

PH tla koji je previše alkalan ili previše kiseo može sprečiti biljke da apsorbuju hranljive materije. Generalno, većina biljaka preferira uravnotežen pH između 6 i 7,5. Međutim, nekim sortama je potrebna visoka kiselost (poput borovnica i azaleja), dok je drugim potrebno više osnovnog zemljišta (poput jorgovana i artičoka).

Možete izabrati biljke koje će najbolje rasti u pH vrednosti tla koji imate, ali u međuvremenu možete testirati pH svog zemljišta da biste stekli ideju o tome kako stoje stvari u vašoj bašti.

Da biste testirali alkalnost:

Uzmite jedan uzorak zemlje 10 do 15 cm ispod zemlje, uklonite ostatke, sipajte u staklenu posudu i dodajte dovoljno vode da tlo postane blato. Dodajte ½ šolje belog sirćeta u teglu i promešajte. Ako zapenuša ili se pojave mehurići, vaše zemljište je alkalno.

Da biste testirali kiselost:

Sledite iste korake kao gore, ali umesto toga dodajte ½ šolje sode bikarbone u teglu i promešajte. Ako zapeni ili se pojave mehurići, vaše je tlo kiselo.

Neutralno zemljište

Ako ste oba testiranja obavili, a nijedno nije dovelo do reakcije mehurića, pH vašeg tla je u neutralnom opsegu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...