Najlepši ukras bašte u hladnim danima

Cvet koji se sam razmnožava: Petlova kresta buja i usred zime!

Dovoljno je da jednom posejete seme celosije, a nadalje će ona sama sve da "radi"

Bašta 06.11.2019. - 13:59h Autor: Stil / zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Među biljkama koje cvetaju do prvih mrazova, najviše pažnje privlači prelepi cvet poznat po imenu petlova kresta (Celosia cristata).


Reč je o biljci tropskog porekla koju zbog dekorativnog izgleda mnogi žele u bašti. Vrlo je otporna i izdržljiva, a najbolje uspeva na direktnom suncu; odlično podnosi sušu. Grmolikog je rasta i može da poraste i do dva metra u visinu, a najčešće do 120 centimetara.

 

Cvetovi petlove kreste traju veoma dugo, čak do osam nedelja, a uklanjanjem precvetalih cvetova može se podstaći novo cvetanje.

 

Sadnice ove biljke dolaze u predivnim jarkim nijansama poput ružičaste, crvene, žute i narandžaste, ali jednako impresivno izgleda i u beloj varijanti, a mogu biti i dvobojne. Kada su sadnice posađene u grupi, cvetovi izgledaju kao plamen, zbog čega je ovaj prelepi cvet i dobio ime celosia, što na grčkom znači "goreti".

 

Postoji nekoliko sorti petlove kreste koje se razlikuju i po boji listova koja pak zavisi od boje cveta. Po nijansi na koju vuče mala biljka, lako se može predvideti koje će boje biti cvet. Na primer, biljka žutog cveta ima zeleno-žućkaste listove i stabljiku, crvena zeleno-crvene, itd.

 

Evo kako da sačuvate hrizanteme preko zime: Lepe i sledeće godine! (FOTO)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by じゅんじゅん (@noechan2002) on

Najbolje kod ove biljke je to što kada se jednom poseje, dalje se sama uspešno razmnožava, samo je potrebno da je, kada nikne na proleće, rasadite s mesta na kojem je rasla prošle godine. Seje se u rano proleće u martu, najpre u teglicama, a kasnije kada biljka dostigne visinu od nekoliko centimetara, rasađuje se. U aprilu se može direktno saditi na otvorenom.

 

Rasađivanje

 

Kada cvetovi precvetaju, počinju da gube boju, a u sredini ostaju crne semenke. Skupite ih u širu posudu, stavite je ispod precvetalih cvetova i lagano ih ugnječite prstima tako da seme pada u posudu koju držite ispod.

 

Iduće godine dočekaće vas eksplozija boja i lepo iznenađenje kada je reč o kombinaciji boja koje zavise od toga koliko ste vrsta petlove kreste imali i kako su uspele međusobno da se ukrste.

 

Zanimljivo je i da je petlova kresta jestiva biljka čiji se cvetovi i listovi u Africi i jugoistočnoj Aziji uzgajaju za ishranu. U Aziji se takođe sadi da bi svojim rastom zaustavila najezdu određenih vrsta korova.

 

Šta malo sirćeta može da učini za požutele i obolele biljke: Spas za baštu!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...