Prelepa angelonija

NEMA LEPŠEG UKRASA ZA BAŠTU OD ANĐEOSKOG CVETA: Uspeva i u bašti i u saksijama, cveta do jeseni!

Cvetovi cvetaju u uspravnim klasovima, a mogu biti raznih boja, od plavkastoljubičaste preko bele, plave i svetloružičaste do dvobojnih cvetova

Bašta
Autor:
NEMA LEPŠEG UKRASA ZA BAŠTU OD ANĐEOSKOG CVETA: Uspeva i u bašti i u saksijama, cveta do jeseni!
Foto: Shutterstock

Iako izgleda delikatno, nežno, sitno,biljka angelonija zapravo je prava izdržljivica za koju je poprilično jednostavno brinuti se. Poreklom je iz područja od Meksika do Argentine, karakteriše je obilje cvetova, cveta celog leta, a u toplijim klimama cvetanje se nastavlja i u jesen.

Biljka naraste do 45 centimetara u visinu, a neke ljude njen miris podseća na miris jabuke. Kako god, mirisom privlači pčele i leptire.

Cvetovi cvetaju u uspravnim klasovima, a mogu biti raznih boja, od plavkastoljubičaste preko bele, plave i svetloružičaste do dvobojnih cvetova. Jednom kada procvetaju, angelonije su zaista upečatljiv prizor.

Angelonija
foto: Shutterstock

Angelonijama odgovara boravak na direktnom suncu ili u laganoj senci. Preferiraju vlažno, dobro drenirano tlo, ali mogu izdržati i kraću sušu, posebno ako je tlo ranije obogaćeno kompostom. Nije ih potrebno obrezivati.

Između zalivanja pustite tlo da se osuši, a jednom mesečno angeloniju nahranite đubrivom, ali nemojte preterivati. Previše đubriva može dovesti do toga da proizvodi više lišća, a manje cvetova.

U svakom slučaju, briga za angeloniju neće vam oduzimati previše vremena, a biće savršen šareni dodatak letnjem vrtu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs