Baštovanstvo

Krečenje drveća u jesen: Kako zaštititi voćke i pravi recept za kreč masu

Pravo vreme za izvođenje ove zaštitne operacije je upravo sada – tokom jeseni

Mali zanat velika strast
09:39h Autor:
Krečenje drveća u jesen: Kako zaštititi voćke i pravi recept za kreč masu
Foto: Shutterstock

Krečenje stabala predstavlja meru zaštite od pucanja kore debla voćaka. Naročito su osetljive na pucanje kore kajsije, trešnje, šljive i breskve.

Pravo vreme za izvođenje ove zaštitne operacije je upravo sada – tokom jeseni.

Premazivanje debla voćki ima prvenstveno ulogu u zaštiti kore od pucanja. Do pucanja kore dolazi usled naglih temperaturnih kolebanja – promene temperature u kratkom vremenskom periodu. Ovo je naročito izraženo kada nakon niskih temperatura nastupi toplo vreme. Topao vazduh i sunce zagrevaju deblo voćke. Zagrevanjem debla dolazi do bržeg širenja tkiva ispod kore. Kora se širi mnogo sporije nego tkivo ispod nje, pa dolazi do pucanja kore.

Tačka na deblu iz koje polaze osnovne – ramene grane je naročito osetljiva na temperaturne promene i sklona pucanju. Treba napomenuti da raspuknuta kora veoma teško ili gotovo nikako ne zarasta. Pukotine nastale pucanjem kore predstavljaju ulazna vrata za mnoge patogene organizme uzročnike truljenja stabla i propadanja voćki.

Šta se sadi u oktobru: Posadite sada, uživajte na proleće!

foto: Shutterstock

Kako bismo sprečili sve ove negativne pojave debla i ramene grane treba premazati rastvorom svetle boje. Svetla boja odbija sunčeve zrake, zagrevanje debla je smanjeno, a samim tim smanjuje se i verovatnoća pucanja kore.

Smesa za krečenje voćnih stabala se sastavlja po sledećoj recepturi:

  • 5 kg gašenog ili hidratisanog kreča – prednost dati gašenom kreču, jer se smesa duže zadrži na stablu;
  • 0.5 kg sumpora – uništava štetne gljivice na kori i odbija štetočine. Može se upotrebiti bilo koji fungicid na bazi sumpora koji se inače koriste u programu zaštite određenih gajenih biljnih vrsta;
  • 0.5 kg kuhinjske soli – so poboljšava lepljivost rastvora;
  • voda – za spremanje rastvora potrebno je dodati količinu vode da bi se dobila žitka smesa koja se četkom može nanositi na deblo.

Pripremljeni rastvor treba da odstoji 24 sata.

Debla premazati od zemlje do ramenih grana. Isto tako premazati i „čvorište“, mesto odakle ramene grane polaze iz debla. Ukoliko na deblu već imamo raspuknutu koru onda je potrebno očistiti trulu koru sve do zdravog tkiva i mesto premazati rastvorom plavog kamena ili nekog drugog fungicida na bazi bakra.

Lako se neguje, uspeva baš svima: Najlepše jesenje cveće! (FOTO)

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs