pokazalo istraživanje

Rad u noćnoj smeni: Ovako promena bioritma utiče na zdravlje!

Duže vreme radite u noćnim smenama? Ako je tako onda morate pročitati ovaj tekst

Lifestyle
13:13h Autor:
Rad u noćnoj smeni: Ovako promena bioritma utiče na zdravlje!
Foto: Shutterstock

Promena bioritma i te kako može uticati na kvalitet sna, a "izgubljeni san", tvrde stručnjaci, ne može se nadoknaditi.

Najnovije istraživanje pokazalo je da nedostatak kvalitetnog noćnog sna utiče naslabljenje imuniteta.

Naime, uzrokuje oštećenje strukture DNK, što dovodi do raznih zdravstvenih problema, poput neuroloških, kardiovaskularnih, plućnih bolesti, ali i dijabetes i tumor.

Zanimanja koja su pogubna po zdravlje: Da li vaše među njima?!

foto: Shutterstock

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Anesthesia academic journal, a jedan od zaključaka jeste da kod osoba koje rade noćne smene, stopa "popravka" DNK niža nego kod osoba koje imaju kvalitetan noćni san, i to za 30 posto.

Naučnici Medicine Sleep Centra na Univerzitetu u Vašingtonu nadgledali su 11 parova identičnih blizanaca s različitim navikama spavanja. Od svakog para su uzeli uzorak krvi i otkrili da oni koje kraće spavaju imaju oslabljen imunitet, u odnosu na svoju braću.

Kratkoročno skraćivanje sna može probuditi i aktivirati imunološke ćelije, a dugoročno uskraćivanje sna isključuje deo programa imunološkog sistema koji utiče na reakciju belih krvnih zrnaca.

Poslednje istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Hong Kong, obuhvatilo je lekare koji su radili u noćnim smenama, uzrasta od 28 do 33 godine. Lekari su donirali uzorak krvi nakon tri dana/noći neadekvatnog spavanja. Pokazalo se da takve osobe imaju više oštećenja DNK.

Za miran i čvrst san: Ovih 5 namirnica nemojte jesti pre spavanja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs