Šta je napravilo toliku razliku?

1988. godine žena od trideset godina izgledala je kao isprana krpa: 2018. godine izgleda kao supermodel, evo zašto je to tako! (FOTO)

Evo zašto su žene ranijih godina izgledale mnogo starije sa trideset godina

Lifestyle
14:16h Autor:
1988. godine žena od trideset godina izgledala je kao isprana krpa: 2018. godine izgleda kao supermodel, evo zašto je to tako! (FOTO)
Foto: Profimedia/ Shutterstock

Nekada su tridesetogodišnjakinje smatrane za odrasle žene, a tako su i izgledale - kao žene! Danas je teško razlikovati trideset godina stariju devojku od one koja ima samo dvadeset godina. One danas izgledaju isto! Oblače se isto, ali i ponašaju se isto.

Zašto je to tako? Naučnici su dokazali da "srednje godine" počinju oko 35 godine, pa ako imate trideset godina, vi ste zvanično još uvek mlada devojka. Ispitali smo zašto su današnje žene toliko različite od žena iz prošlosti.

1. Starosna granica se pomerila

U prošlosti, ženama je nametnut stereotip da se do tridesete moraju udati i roditi najmanje dvoje dece. Govorilo im se kako lepota prestaje sa trideset, a očigledno i sreća. Pa ko se snašao, snašao se do tridesete.

Današnje žene su se oslobodile stereotipa pa znaju da u tridesetim život tek počinje. Za godine se više ne mari, one postaju samo broj. Pozitivan pogled na starenje odražava se i u pojavi svake, danas trideset godina stare, žene!

10 tradicionalnih ženskih imena koja su nekada bila popularna: Vreme je da ponovo ožive!

Jovanka Broz u njenim tridesetim godinama
Jovanka Broz u njenim tridesetim godinamafoto: Profimedia

2. Imamo slobodu izbora

Ranijih godina, žena od dvadesetpete godine nije nosila svetlu garderobu ili kratke suknje i šortceve. Danas žene mogu da nose šta požele i godine im ne predstavljaju problem. U kratkim suknjama se jednako šetaju dvadesetogodišnjakinje ali i one koje hrabro gaze četrdesetu. Takav stil im pomaže da izgledaju sveže i mlado.

3. Drugačiji stav prema kozmetici

U prošlosti nisu postojali modni blogeri koji su davali savete o modi ali i šminci. Kozmetika je bila ograničena na ruž i maskaru. Ali poslednjih petnaest godina situacija na polju kozmetike se dramatično promenila. Danas žene nose punu šminku svaki dan, i ne treba im specijalan povod da bi se našminkale. To je još jedan razlog zašto su žene danas atraktivnije nego pre.

4. Današnje žene su novčano stablinije i nezavisnije

Moderna prosečna tridesetogodišnjakinja danas sve zna o kozmetici i nezi tela. Ide u teretanu i vodi računa o svom izgledu. Kupovina nove odeće, a pogotovo šminke postala je obavezna. Nekada su žene tu stavku ostavljale za kraj, tj. ako im pretekne novac, a danas je to prioritet.

Rođene 1964. i 1982. stiže karmička kazna: Numerologija Devet zvezda u detalj otkriva šta vas sve čeka do 2019!

5. Žene danas koriste usluge profesionalnih kozmetičarki

Dok su naše majke same pravile domaće kreme i maske za lice pa ih stavljale posle kupanja sa sve viklerima na glavi, današnje devojke i žene, rado idu kod kozmetičarki koje vode računa da njihova koža bude besprekorno čista i zategnuta.

6. Svaka žena ima svoj stil

Dok su žene u prošlosti mogle da izaberu između dva kroja suknji, današnje žene imaju mogućnost suknje, bermuda, pantalona, helanki i još milion drugih stvari.... Do tridesete godine, žena je već uveliko izgradila svoj stil i zna šta odgovara njenom telu, dok je žena ranijih godina bila osuđena na model koji joj verovatno nije ni pristajao.

7. Današnje žene imaju mnogo više samopouzdanja

Socijalni stereotipi bili su u punoj snazi ranijig godina pa se od žene u tridesetim očekivalo samo jedno: da osnuje porodicu. Samo nekolicina žena je žudelo za karijerom. Danas, u dobi od trideset godina žene već imaju obrazovanje, po neke i karijeru i mnogo više ciljeva koje prevazilaze stereotipe. Ta samouverenost ih čini još atraktivinijim.

14 mudrosti koje svako stariji od 40 treba da pročita: Suština i lepota starenja!

8. Mnogo više vode računa o svom zdravlju

Ranijih godina svaka žena bila je usmerena jedino ka državnom domu zdravlja i na pregled je čekala po mesec dana. Iako se situaciju u zdravstvu nije značajno promenila, današnje tridesetogodišnjakinje imaju mogućnost privatnih lekara i godišnje preglede obavljaju na vreme. Generalno, svest žena o sopstvenom zdravlju danas je mnogo više prisutnija nego ranijih godina.

9. Sigurnije su u sebe i bore se za svoje stavove

Nekada su žene imale najmanje prava. Ko je god hteo, mogao je da vrši pritisak na njih i govori im šta je ispravno a šta ne. Pogotovu stariji ljudi. Danas se situacija promenila. Tridesetogodišnjaci su mahom obrazovaniji na mnogim poljima od starijih ljudi. Oni su toga svesni i ne dopuštaju da neko preispituje njihove odluke. Drže do sebe i bore se za svoje stavove.

10. Znaju koliko je važno da piju vodu

Ranijih godina se nije pridavalo značaja ispijanju vode. Pila se kafa i čaj. Danas žene u tridesetim znaju da čista voda čini čuda za njihovu kožu i celo telo. Stoga, osam čaša vode su obaveza današnje žene.

(Stil.kurir.rs)

Svi smo anđeli sa jednim krilom: Rođeni između 1950. i 1980, obavezno pročitajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs