danas su sve ređa

10 tradicionalnih ženskih imena koja su nekada bila popularna: Vreme je da ponovo ožive!

Ova tradicionalna imena su nekada bila jako popularna, ali roditelji u današnje vreme svojoj deci daju drugačija imena

Zanimljivosti
Autor:
10 tradicionalnih ženskih imena koja su nekada bila popularna: Vreme je da ponovo ožive!
Foto: Profimedia

Postoje neka ženska imena koja su nekada bila vrlo popularna dok danas roditelji vrlo retko daju ovakva imena svojim ćerkama.

Evo 10 tradicionalnih imena, koja vam mogu poslužiti kao ideja za ime vašem detetu.

Ružica

Ime kraljice cveća divno će pristajati svakoj devojčici. Ime Ruža istovremeno je nežno, romantično i krhko, ali i snažno.

Lidija

Ovo ženstveno ime znači "rođena od Boga", odnosno žena iz Lidije, kraljevineu Maloj Aziji. Koren imena je asirska reč luddi, koja znači ljudi.

Ljubica

Žensko ime staroslovenskog porekla. Postoje tumačenja da je nastalo od biljke ljubičice, ali je mnogo verojatnije da je nastalo od glagola ljubiti. Ima li nešto lepše nego nazvati ćerku imenom koje asocira na ljubav?

Mirica

Postoji mnoga tumačenja ovog imena, ali ime Mir(ic)a najverovatnije je nastalo od reči mir. Poznato je i mišljenja da je ime Mira skraćenica od imena Mirela. Prema latinskom tumačenju, Mira znači predivna.

Ženska imena sa moćnim značenjem: Izaberite jedno od najpopularnijih za svoju devojčicu!

foto: Profimedia

Verica

Osnovno je tumačenje porekla imena Vera 'hrišćanska vrlina, vera', a samo ime može da se prevede i kao 'ona koja veruje' ili 'ona koja je verna'. Prema drugim tumačenjima, ime pak potiče od latinske reči veritas, što znači 'istina', pa se Vera može prevesti kao 'ona koja je istinita'.

Jelena

Ime potiče od grčkih imena Elena i Helena, koja znače 'sunčeva svetlost, sjajna, blistava'.

Zorica

Ime potiče od pojma koji označava deo dana koji karakteriše sumrak pre izlaska sunca, odnosno vreme kada se na horizontu pojavljuje slabašna svetlost. Zora tako simbolizuje završetak noći (mraka) i početak svetlosti. Kao simbol lepote, zora je bila inspiracija mnogim umetnicima u njihovu stvaranju.

8 ženskih imena sa moćnim značenjem: Devojčice koje se ovako zovu su posebne!

foto: Profimedia

Nada

Potiče od imenice nada, koja znači 'uverenje u pozitivan ishod događaja i okolnosti u životu'. Prema grčkoj mitologiji, kada je Pandora otvorila kutiju, pustila je sva zla, osim jednoga: nadu. Očigledno, Grci su smatrali da je nadanje toliko opasno kao sve zlo na svetu, ali u priči se može primetiti da je nada mnogo moćnija od bilo kog zla.

Josipa

Ime Josipa dolazi iz grčkog i latinskog jezika. Koren mu je u hebrejskom, Johosef, složen od dve hebrejske reči Jo, što je skraćenica od Jahve (Bog) i glagolskog oblika jasaf (dodao je, umnožio). Iz toga je proizašlo i značenje imena: Bog neka doda (umnoži).

Jasna

Ime je nastalo od prideva jasna koje znači svetla, sjajna. Ovo retro ime odiše pozitivnošću, optimizmom i šarmom.

Najtužnija imena koja roditelji daju svojoj deci: Ni ne znaju njihovo pravo značenje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs