Praznici stižu

Da li vas već drma praznična euforija? Novogodišnji ukrasi su svuda oko nas!

Svake godine sve ranije počinje praznična manija u Srbiji

Lifestyle
15:58h Autor:
Da li vas već drma praznična euforija? Novogodišnji ukrasi su svuda oko nas!
Novogodišnji ukrasi, Foto: Shutterstock

Da se praznici bliže teško je poverovati dok je napolju sunčanih 20 stepeni, ali uskoro će biti vreme kićenja jelki.

Deo sveta koji slavi Božić po gregorijanskom kalendaru, 25.decembra uveliko već počinje sa pripremama za najlepši praznik u hrišćanstvu. U Srbiji je još uvek rano, trenutno se uživa u jesenjim pripremama za zimu i slave.

Sveti Nikola je praznik od koga u Srbiji kreće darivanje najmilijih, pa tek onda doček Nove godine i Božić. U nekim krajevima i dalje se čuva običaj darivanja dece poklonima u čizmici, koji potiče od davnina i zasnovan je na legendi o Sv. Nikoli koji je dao poklon trima ćerkama siromašnog čoveka.

Nekad je Sv. Nikola za srpski narod bio ono što je danas Deda Mraz - Čovek dobrog srca koji donosi poklone. Obe figure donose ljubav i sreću ljudima u vreme hladne zime. Danas se u Srbiji mnogo više praktikuje darivanje za novogodišnje i božićne praznike, nego za Sv. Nikolu, ali 19. decembra Sv. Nikola se slavi kao kućna slava u velikom broju domova.

Obradujte ukućane: Bakini novogodišnji medenjaci! (RECEPT)

Poklon u čizmici za dan Sv Nikole
Poklon u čizmici za dan Sv Nikolefoto: Shutterstock

Čini se da ima još mnogo vremena da prođe dok zima ne zakuca na vrata, a kamoli praznici. Međutim, praznična rasveta već je uveliko postavljena, a trgovci su se potrudili da nam već sada ponude veliki izbor šarenih ukrasa i ogromnih jelki i borova, od uličnih tezgi do velikih radnji sa asortimanom za uređenje doma. Ne treba da manično kupujete, ali ako vas usreći ta mala blještava kuglica, priuštite to sebi.

Praznici sa sobom donose vedru, idiličnu atmosferu. Hladni dani, topao dom i porodica na okupu... Druženje uz hranu, miris domaće pogače i kolača, topla čokolada, vina... A ukrašena jelka i lampice koje stvaraju čaroliju svetlosti obeležje su zimskih praznika. Nije ni čudo da poželite delić te atmosfere već sada.

Naučnici kažu da ćete upravo uživanjem u pripremama za praznike smanjiti stres. Unećete malo magije u svakodnevni život.

Deda Mraz, vilenjaci, večera na plaži i dobra dela: Evo kako se slavi Božić širom planete! (FOTO)

Zimska idila
Zimska idila foto: Shutterstock

Uživajte u novembru, ali istovremeno možete pogledati i neki od kultnih božićnih filmova koji će vas raznežiti i utopliti. Već su počeli na nekim kanalima. Prošetajte gradom, a usput možete kupiti cvet božićna zvezda i negovati ga do praznika.

Dašak zimske čarolije: 6 dekor ideja za prelepo uređen dom za vreme praznika! (FOTO)

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs