omiljeni slatkiš kroz istoriju

Njeno veličanstvo čokolada: Istorija i poreklo slatkiša koje će vas fascinirati!

Civilizacija Maja sa prostora drevne Srednje Amerike pravila je čokoladni napitak mešajući mrvljeno seme kakaa, vodu i ljude paprike, a zvali su ga "hranom Bogova"

Zanimljivosti
16:06h Autor:
Njeno veličanstvo čokolada: Istorija i poreklo slatkiša koje će vas fascinirati!
Čokolada, Foto: Shutterstock

Duga je istorija čokolade kakvu znamo danas. Od kakao zrna koja su korišćena i kao novac, preko" hrane Bogova", napitka Maja i Asteka, napitka za vojnike do ukusne poslastice za plemstvo, a danas i za sve nas.

Čokolada je, prema istraživanjima stručnjaka, u svom osnovnom, tečnom obliku i bez slasti, korišćena još pre 3500 godina, u vreme drevne južne i latinoameričke kulture, na severu Centralne Amerike u gradovima Maja.

Važnost biljke kakaa u to doba je bila ogromna, govorilo se da ima magijsku moć, pa su čak i zidovi njihovih palata oslikani kakao plodovima. To čokoladu svrstava u nastariji napitak poznat čovečanstvu. Oko 600. godine n.e. prilikom migracija na sever, Maje su u Jukatanu napravili prvu veliku plantažu za uzgajanje kakaa. U to vreme, kao i dugo potom, plemići su bili fascinirani čokoladom u svom prvobitnom obliku, te se smatrala za prestižnu namirnicu.

Novo naučno otkriće: Čokolada koja je prirodno PINK! (FOTO)

Kakao zrna i kakao prah
Kakao zrna i kakao prahfoto: shooterstock

Osim Maja, piće od čokolade koje su Asteci pripremali od kakaovog semena i vode zvalo se ‘"ksokoati" što znači "gorka voda".

Koliko je u to doba pridavana važnost zrnima kakaa, govori činjenica da je običan narod u doba Asteka ova zrna koristio kao novac. Kako se navodi u istorijskim spisima, osvajač Meksika, Španac Ernan Kortes, primetivši naviku astečkog cara Montezume da konzumira čokoladni napitak, odlučio je 1528. da čokoladu predstavi španskom kralju Karlu V.

Nedugo zatim, Španija je držala monopol u proizvodnji čokolade za potrebe tadašnjeg evropskog tržišta. U to vreme čokolada dobija sasvim novi ukus, jer se u nju počela dodavati šećerna trska.

Španski vojnici su prvi u Evropi počeli pripremati čokoladu, dodavali su joj šećer i cimet, ali su je i dalje pripremali kao piće. Kakao zrno ostaje i dalje sredstvo plaćanja u Španiji (200 malih kakao zrna vrede 1 španski real ili 4 centa).

Topla čokolada kao lek: Ubacite tajni sastojak, sprečite prehladu i ublažite kašalj!

Čokoladni napitak
Čokoladni napitakfoto: Thinkstock

Magija čokoladnog napitka se brzo proširila „starim kontinentom“, obuzimajući prvo vlastelu i plemiće, a potom i ceo svet.

1609. godine u Meksiku se pojavila se i prva knjiga potpuno posvećena čokaladi - „Libro en el cual se trata del chocolate“.

Prva prodavnica čokolade otvorena je u Londonu 1657. godine kao „kuća čokolade“ u kojoj se točio sve popularniji napitak.

Hemičari su tek tokom ranog devetnaestog veka u Holandiji našli načine da daju čokoladi tvrd oblik.

Čokolada kakvu danas poznajemo je nastala zahvaljujući Holanđaninu Konradu J. van Houtenu, koji je 1828. godine patentirao hidrauličnu presu za drobljenje zrna kakaa, iz kojih je nastao kakao prah.

Naredna inovacija u svetu čokolade, proizvodnja prvih štangli, pripada Džozefu Freju, koji je koristio specifičnu mešavinu kakaa i holandske verzije čokolade da napravi kalupe čvrstih štangli.

Iako je čokolada u Švajcarsku stigla 1750 zahvaljujući italijanskim proizvođačima čokolade i trgovcima, prva fabrika čokolade u ovoj zemlji otvorena je tek 70 godina kasnije. Tek pola stoleća nakon toga, Daniel Peter, sin mesara iz švajcarskog grada Vevija, plasirao je na tržište 1875. godine, prvu čokoladu s mlekom.

Jedite je sa uživanjem: Čokolada sagoreva masti u telu!

Saher torta
Saher tortafoto: Profimedia / Ilustracija

Prvi zvanični kolač od čokolade, austrijska Zaher torta, nastala je u Austriji 1778. godine.

Nakon toga, u savremenom dobu, čokolada se pojavljuje u mnoštvu oblika i ukusa: filovane, punjene, mešane sa voćem, žitaricama i brojni drugi oblici ovog slatkog zadovoljstva.

Danas postoji više od 600 različitih ukusa čokolade, ali daleko od toga da su sve identičnog kvaliteta. Kada birate čokoladu, bitan je njen sastav i zemlja porekla.

Topla čokolada

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs