putujmo u laponiju!

KUĆA U KOJOJ ŽIVI DEDA MRAZ STVARNO POSTOJI: Vilenjaci pričaju 7 jezika, a ako prođete kroz hodnik tajni - sve je moguće

Zabluda je da ovaj dobrodušni dedica koji ispunjava želje živi baš na Severnom polu jer tamo nema žive duše. Njegova kuća udaljena je 2.000 km odande, u blizini Rovanijemija, glavnog grada Laponije.

Destinacije
Autor:
KUĆA U KOJOJ ŽIVI DEDA MRAZ STVARNO POSTOJI: Vilenjaci pričaju 7 jezika, a ako prođete kroz hodnik tajni - sve je moguće
Kuća u kojoj živi Deda Mraz, Foto: Shutterstock

Svi znaju da je Finska zemlja u kojoj živi Deda Mraz, a oni koji žele lično da ga upoznaju mogu ga pronaći u podnožju planine Korvatunturi, što u prevodu znači "brdovite uši", jer breg podseća na dva velika uveta. Legenda kaže da su to uši Deda Mraza, koji osluškuje želje sve dece sveta. Ako ikad tamo otputujete, uverićete se da je veseli dedica bele brade, koji ispunjava želje i kog na sankama vuku irvasi - stvaran. Čim sletite na aerodrom u Rovanijemiju, shvatićete šta je prava zimska čarolija. Aerodrom je spolja sličan svakom drugom na svetu, ali čim se uđe u zgradu, vidi se da je jedinstven. Uz božićne melodije, sve je ukrašeno snežnim pahuljama i ukrasima, polarnim medvedima i vilenjacima, zbog čega zaista deluje nestvarno lepo.

Deda Mraz
foto: Shutterstock

Aurora borealis Rovanijemi je glavni je grad provincije Laponije, nastao još 1785, a nalazi se u Arktičkom polarnom krugu. Udaljen je oko 870 km od Helsinkija i samo 2.000 kilometara od Severnog pola, pa nije čudno to što se upravo ovde smestio dedica u crvenom odelu, jer je poznato da on i njegova ekipa ne vole vrućinu. Ovde je sve podređeno zimi, pa i položaj ulica ima oblik rogova jelena, a plan grada je osmislio čuveni finski arhitekta Alvar Alto. Ovde možete doživeti i jednu od najlepših nebeskih pojava, a to je "severna zora" ili aurora borealis. Istinski doživljaj dočaraće vam odlazak na večernji izlet u netaknutu prirodu, uz topli napitak i laponski piknik. Uz malo sreće, prisustvovaćete i svetlosnom fenomenu koji Finci nazivaju "lisičja vatra", koji je prava igra svetlosti i boja.

Deda Mraz
foto: Shutterstock

Dobrodošlica Deda Mraza

Santa park i kuću Deda Mraza okružuje čarobni krajolik s gustom šumom prekrivenom snegom, kao i veliki broj irvasa, koji su, inače, prirodni stanovnici ovih krajeva. Kad posetite u njegovu kuću, videćete vilenjake koji razvrstavaju poštu, prodavnice sa ručno izrađenim suvenirima, hotel od snega, pisma koja stižu na adresu Deda Mraza još od davne 1952. godine, kao i njegov poštanski pečat, jedinstven u svetu. Njemu može da piše svako dete s cele planete, pa upravo zato vilenjaci govore čak sedam svetskih jezika.

U kući Deda Mraza pomažu vilenjaci, a da bi to postali, moraju da završe školu za vilenjake, nakon čega dobijaju medenjake, koje po strogo čuvanom, tajnom receptu pravi Baba Mrazica.

Deda Mraz
foto: Shutterstock

Hodnik tajni

Da biste mu lično na uvo šapnuli svoju želju, moraćete prvo da prođete kroz hodnik tajni, koji je zatrpan poklonima. Iz njega treba da se popnete uz stepenice, skrenete iza ugla i dobrodošlicu će vam poželeti lično Deda Mraz, koji sedi na drvenoj stolici, smeštenoj između mape sveta i velike police s knjigama. Najpre će uzviknuti "Ho-ho-ho", a prvo pitanje koje će vam postaviti je da li ste ove godine bili dobri.

Deda Mraz inače dobija oko 700.000 pisama godišnje iz svih zemalja sveta. Na sva pisma odgovara.

Deda Mraz
foto: Shutterstock

Haski park

Posle posete Deda Mrazu i radionice u kojoj veseli vilenjaci ručno izrađuju poklone, obavezno treba posetiti Haski park, gde haskiji posetioce vuku sankama kroz čarobne zimske snežnobele predele, što je svakako doživljaj koji će se prepričavati godinama.

Deda Mraz
foto: Shutterstock

Želju šapnite na uvo

Ulaz u Deda Mrazovu kancelariju je besplatan, samo što morate da čekate svoj red i da vas njegov vilenjak pusti unutra. Kada mu priđete, tradicija je da odete do njega i šapnete mu na uvo svoju želju. Cela vaša poseta i razgovor s njim se snimaju. Vilenjak uslika fotografiju, koju pri izlasku možete da kupite.

Deda Mraz
foto: Profimedia

Stil magazin/Kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs