Otkrivamo vam

Da Tomu Zdravkovića nisu mučili kompleksi ne bi postigao toliki uspeh: I muškarci i žene podjednako se bore sa najvećim problemom današnjice!

Zbog nedostatka samopouzdanja propuštamo mnoge životne prilike, zadovoljavamo se postojećim ili čak ostajemo bez onoga što imamo, jer postajemo teški ljudima tražeći im stalno potvdu da vredimo

Lifestyle
16:29h Autor:
Rešite problem sa samopouzdanjem, Foto: Facebook

Primer da kompleksi mogu ponekad i da dobro utiču na nas i naš život dao je i velikan narodne muzike Toma Zdravković. On je u svojoj 41 godini života shvatio da nije bilo tih kompleksa ne bi postigao toliki uspeh.

 

On je zapravo za sebe mislio da je ružan, i da ne može osvojiti ni jednu devojku, pa je zato počeo da im piše stihove. Upravo iz tih stihova nastale su najlepše ljubavne balade.

 

"U mladosti sam bio iskompleksiran. Verovao sam da sam ružan. To me je tištalo. Svako veče dok sam pevao u kafani sretao sam, viđao dosta lepih žena i devojaka. Znao sam da nisam tip koji im se dopada. To me je činilo nesigurnim, nezgrapnim, stidljivim. Ono što mi priroda nije pružila morao sam da nadoknadim na drugi način. Zato sam počeo da pišem stihove i komponujem pesme. Kasnije se ispostavilo da su ti kompleksi za mene bili od presudnog značaja. Oni su izvukli maksimum od mog muzičkog talenta. Da sam bio razmaženi lepotan sigurno ne bih učinio ono što sam uradio...", rekao je Toma Zdravković.

 

Razbijao čaše, voleo i pio: Životna priča Tome Zdravkovića! (VIDEO)

Pripadnice nežnijeg pola su nesigurne u svoj izgled i težinu, dok su muškarci osetljivi na visinu i novac.

 

Da li ste godinama u tajnosti maštali o momku kome se nikada niste usudili da priđete misleći da niste dovoljno pametni, bogati ili privlačni? Jeste li ikada predlog prijatelja da izađete na kafu sa njihovim kolegom odbili uz opasku: "Suviše je dobar za mene"?

 

Sagovornica "Života plus", psiholog Željka Kurjački ističe da ne postoji opšti kompleks niže vrednosti, kao ni nedostatak samopouzdanja uopšteno. I dodaje da smo svi ponekad nesigurni u svoju sposobnost. Pa tako, mnoge žene uživaju u svojim dostignućima na intelektualnom planu, vole svoju sposobnost da održe prijateljstva, sigurne su u svoje roditeljske veštine, ali ne i u seksualnu privlačnost. I tu nastaju problemi.

 

"Kad smo nesigurni u svoju seksualnu privlačnost, teško nam je da pokažemo da smo zainteresovani za nekog. Plašimo se da ćemo biti odbijeni ili ismejani. Nedostaje nam inicijativa u izboru partnera, čekamo da nas neko primeti i pokaže interesovanje. Time drastično sužavamo izbor i vrlo često počinjemo vezu sa nekim ko nam se ne dopada naročito mnogo, ali je bio najbolji među onima koji su nam prišli", objašnjava psiholog.

 

Kompleksima su podjednako sklone i žene i muškarci. Razlikuju se samo polja nesigurnosti. Istraživanja pokazuju da su pripadnice nežnijeg pola nesigurne u svoj izgled i težinu, dok su muškarci osetljivi na visinu i novac. Budući da se ženske nesigurnosti mnogo više plasiraju u medijima, stiče se utisak da su one iskompleksiranije, smatra naša sagovornica podsećajući da mnoge multimilionske industrije žive od kompleksa koje imaju žene: plastična hirurgija, modna industrija, prodaja dijetetskih proizvoda, solarijumi, kozmetički saloni.

 

Ko treba da bude glava kuće, žene ili muškarci: Vladeta Jerotić otkriva jedinu istinu!

foto: Profimedia

"Svaki delić ženskog tela je pod lupom i zato imamo preparate za besmisleno malene delove tela, od cirkona za zube, uvijača za trepavice, lakova za vrhove noktiju. Muškarac koji ima pomalo nepravilne zube ili neprivlačna stopala verovatno čitavog svog života nije pomislio na to.

 

"Iako kultura i od muškarca zahteva savršenstvo u fizičkom izgledu po nekim pitanjima, na primer, da bude viši od partnerke, na žensko telo se vrši mnogo veći pritisak. Na muškarca se vrši pritisak druge vrste, da zarađuje više od partnerke i da bude na višem položaju od nje", podseća Željka.

 

Jako izraženi kompleksi mogu da nas odvrate od potrage za ljubavlju i da probude cinizam kad su veze u pitanju. Pa tako, muškarci iskompleksirani zbog novca mogu pomisliti da su sve žene sponzoruše i da nijedna nije vredna truda. S druge strane, žene nezadovoljne svojim izgledom mogu optužiti sve pripadnike jačeg pola da su površni i da traže samo lepotice sa naslovnih strana. A ponekad je naša preokupiranost nekim nedostatkom samo maska za nešto ozbiljnije, strah da nismo vredni ljubavi i da sa nama nešto nije u redu, objašnjava psiholog.

 

"To je jako teško podnositi, jer ne znamo šta nije u redu, pa ne znamo ni kako da popravimo. I zato se vežemo za neku nevažnu manu na telu i kažemo sebi: "Aha. To nije u redu sa mnom"! I kad to rešim, postaću vredan ljubavi. Upravo zbog toga devojke doživljavaju razočaranje kada najzad uspeju da smršaju, jer shvataju da se osim težine ništa nije promenilo u njihovom životu. Očekivano, jer težina nije bila uzrok usamljenosti i drugih problema koje je imala", priča psiholog.

 

Samo ovakav raskid zaslužuje pomirenje: 5 znakova da treba da date partneru drugu šansu!

foto: Profimedia

Kompleksi ostaju budni i kad uđemo u vezu sa nekim, ali kako kaže naša sagovornica, mnoga naša nezadovoljstva i strahovi nemaju dubok koren i dovoljno je da imamo saosećajnog i strpljivog partnera sa kojim ćemo brzo rešiti nesigurnosti. Sve što je potrebno, ponekad, jeste da nam neko ukaže na jake strane na koje do tada nismo obraćali pažnju. Ali, nekad je potrebno mnogo više.

 

"Neke naše nesigurnosti imaju dublji koren i razuveravanje od strane okoline nije dovoljno. Kada verujemo da, šta god da uradimo, nismo dovoljno dobri, svaki kompliment donosi olakšanje samo na kratko. Čim prođe neko vreme, partner postaje zaokupljen drugim stvarima ili doživimo neki neuspeh, staro uverenje da nismo dovoljno dobri ponovo se javlja. Tada tražimo od partnera da nas ponovo uveri da smo voljeni. Ponekad direktno, drugi put iniciramo svađe, pravimo ljubomorne scene ili optužujemo partnera za nezainteresovanost. Tako na duže staze kvarimo ljubavni odnos", pojašnjava psiholog.

 

U ovim situacijama, kada naše nesigurnosti opstaju i pored strpljivog partnera, najbolje je razgovarati sa psihoterapeutom kako bi se nesigurnost razrešila zauvek.

 

"Ukoliko ostane nerazrešena, kvariće nam svaki lep trenutak sa partnerom i tada su najverovatnija dva ishoda. Ili će nas partner ostaviti, jer će mu biti preteško ili ćemo mi prekinuti vezu da ne bismo bili ostavljeni", zaključuje psiholog.

 

ON NIJE MOJA LIGA

 

Dobre prilike često propuštamo i zbog kompleksa više vrednosti kada verujemo da je neko ispod našeg nivoa. Ali, kada za potencijalno dobrog partnera mislimo da nije naša liga, to ne znači da imamo previše samopouzdanja. Naprotiv.

 

"Partner je tada trofej kojim podižemo svoje samopouzdanje. Ali, kad znamo svoju vrednost, partnerove mane nas ne dotiču u tolikoj meri. Smetaju nam, možda predstavljaju česte razloge za svađu, ali ne utiču na našu procenu sebe. Često viđam univerzitetski obrazovane devojke koje ne žele da se upuštaju u vezu sa muškarcima koji nisu završili fakultet, jer "nisu na istom nivou". A to je šteta, jer fakultetsko obrazovanje ne govori apsolutno ništa o nečijoj sposobnosti, veštinama, smislu za humor, toplini ili životnim vrednostima, završila je psiholog. 

 

Ključ za kvalitetan ljubavni život: Ne smeju vam posao i obaveze postati prioritet!

foto: Profiemdia

Da nije sve tako crno i da se sve dešava sa razlogom, dokazuje jedan od najvećim boema srpske scene. 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...