Pogledajte

Roze porez: Ove proizvode žene plaćaju više nego muškarci!

Verovatno ste čuli da se priča o "roze" porezu, a zapravo je reč o tome da su ženske stvari skuplje nego isti proizvodi za muškarce. Na primer brijači u ženskim bojama skuplji su nego proizvodi istog kvaliteta namenjeni jačem polu. Evo još nekih stavki koje više koštaju pripadnice nežnijeg pola

Zanimljivosti 23.08.2018. - 18:42h Autor: Super žena
Foto: Shutterstock

Žene plaćaju veće stope hipoteke

Prema jednoj ranijoj studiji, žene u proseku plaćaju više za hipoteke nego muškarci, a stručnjaci kažu da se disparitet ne može pripisati isključivo rodnoj diskriminicaiji, jer "žene će verovatnije izabrati zajmodavce po preporuci, dok muškarci imaju tendenciju da traže najnižu stopu hipoteke".

Plaćaju više za osiguranje automobila

Neki veruju da žene manje plaćaju za osiguranje vozila, jer su sigurniji vozači. Međutim, utvrđeno je da zapravo plaćaju više. Upoređujući 165 kalkulacija na internetu, istraživači su otkrili da žena od 40 godina plaća više od muškarca, kao i da je žena od 60 godina često imala veće premije od muškaraca svojih godina.

Lične stvari su skuplje za žene

Disparitet je često označen kao "roze porez", pošto ženski proizvodi dolaze u "ženstvenim" bojama. Znači da se više naplaćuju proizvodi kao što su brijači jednostavno na osnovu pola. Ženski brijači su oko 11% skuplji od muških.

Skuplji su šamponi i regeneratori za kosu

Žene plaćaju više za svakodnevne proizvode od muškaraca od rođenja do starosti. Kad se uporede cene 16 proizvoda za negu kose u prodavnicama u Njujorku, žene plaćaju 48% više za šampone i regeneratore.

 

Kupke za telo takođe više plaćaju žene

Šest odsto više ih koštaju kupke za tuširanje nego muškarce.

 

Ovako pametni ljudi kupuju svakodnevne potrepštine: Kako da nabavite sve što vam treba za najmanji mogući novac!

foto: Shutterstock

I dezodoransi su skuplji za lepši pol

Tri odsto su skuplji dezodoransi za žene nego isti proizvod namenjen suprotnom polu.

Šišanje je skuplje za žene nego za muškarce

Osnovno šišanje za žene košta 35,02 dolara, a za muškarce 22,78 dolara, navodi se u studiji.

Više košta i hemijsko čišćenje

U proseku čišćenje muške košulje košta 2,06 dolara, a ženske oko 3,95.

Žene plaćaju više i odeću od muškaraca, a čak su i odeća, kao i neke druge stvari za decu skuplje za devojčice nego za dečake

Ruksaci za devojčice koštaju nešto više nego za dečake, kao i bicikli i kacige. Čak su i igračke namenjene devojčicama skuplje - poređeno je 20 proizvoda i zaključeno da su 11 odsto skuplje.

Žene plaćaju više i za medicinska pomagala oko 15 odsto, a štapovi za hodanje za žene su skuplji 12 odsto

 

Zašto je najteži posao u Srbiji BITI SNAJA: Ne znaš da dojiš i vaspitavaš, ako si lepa - ne valja, ako se zapustiš - nisi normalna!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...