Obratite pažnju

Golim okom nevidljiva prljavština u svakom restoranu: Odavde vrebaju milioni bakterija!

Svaki put kada sednete za sto u restoranu vi ste samo još jedna od nekoliko stotina (a možda i hiljada) osoba koja je obedovala na tom istom mestu. Posuđe je naravno vrlo čisto, ali ostale stvari s kojima ste u dodiru su vrlo retko tako pažljivo oprane

Lifestyle
Autor:
Foto: Shutterstock

Donosimo vam nekoliko najprljavijih predmeta koje možete da pronađete u svakom restoranu.

 

WC šolja

 

Iako se WC šolje obično redovno čiste, iz očiglednih razloga i dalje nisu nešto što ćete poželeti da dirate rukama. Jedno istraživanje je pokazalo da u WC šolji živi oko 3,2 miliona bakterija.

 

Led

 

Istraživanje američkih restorana brze hrane pokazalo je da većina leda iz aparata (oko 70%) sadrži više bakterija nego voda u WC šolji.

 

Meni

 

Čišćenju menija se retko pridaje velika pažnja, pogotovo ako su izrađeni od papira. Uz listu hrane i pića, na jednom meniju u proseku se nalazi i oko 185.000 bakterija.


Poznati kuvar otkriva: Ovo je najgori dan za odlazak u restoran!

foto: Shutterstock

Kvake

 

Kvake na unutrašnjim vratima čiste se redovno, ali budući da ih veliki broj ljudi koristi, do kraja dana obično su opet prljave i pune bakterija. O kvakama na ulaznim vratima možda nema potrebne dodatno govoriti…

 

Posudice za so i biber

 

Predmeti koji se stalno nalaze na stolovima, kao što su posudice za so i biber, čačkalice, bočice s uljem i sirćetom i slično, tokom dana na sebi skupe popriličan broj bakterija. Da li ste primetili da su ponekad i lepljive?

 

Kriške limuna

 

Limunovi koji plutaju u vašim čašama s pićem najverovatnije nisu oprani pre nego što su isečeni na kriške. Takođe, pre nego što ih je konobar ubacio u vašu čašu (rukom!) velika je šansa i da su stajali isečeni veći deo dana.

 

Konobari i kuvari otkrili šta nikada ne bi naručili u restoranu: Zgadiće vam se!

foto: Shutterstock

Hvataljke za hleb i salatu

 

Retko se zamenjuju tokom radnog dana, a diraju ih bukvalno svi koji se približe hlebu ili baru sa salatama. Prljave su otprilike koliko i ručica za puštanje vode u WC-u.

 

Stolovi

 

Stolovi su uvek prebrisani između mušterija, ali krpe koje se u tom slučaju koriste uglavnom su stare i samo šire prljavštinu. Ako vam komad hrane ikada dotakne sto, zaboravite na njega.

 

Podovi u toaletu

 

Otkriveno je da podovi u toaletu sadrže oko 2 miliona bakterija po kvadatnom centimetru!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs