Izvor zaraze

400 puta prljavija od wc daske, puna opasnih bakterija: Ovako se najlakše i najbrže čisti tastatura!

Naučnici savetuju da je dezinfikujete makar jednom nedeljno

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Profimedia

Australijski naučnici su u nedavnoj studiji otkrili da wc daska ima pedesetak bakterija na dva kvadratna centimetra, što zapravo i nije mnogo. Ali, na tastaturi, posebno onoj koju deli više ljudi, situacija je, po istoj studiji čak 400 puta gora.

 

Naučnici iz Australije nisu jedini koji su došli do tih zaključaka. U jednoj bolnici u Čikagu otkriveno je da visokootporna bakterija MRSA na tastaturi može da preživi i 24 sata!


U bolnici u Holandiji proučavali su 100 tastatura koje koriste i na njih 95 pronašli streptokoke, stafilokoke i druge patogene! Ispalo je da su tastature najprljavija podloga u celom odeljenju intenzivne nege.

 

S obzirom na to koliko često koristimo računare, i nije čudno da se prljavština taloži među tipkama. Nije retkost ni da se nad tastaturom istovremeno jede i piše, kašlje i kija.

 

Kada treba da očistite tastaturu?
 

Većina mikrobiologa će na to pitanje odgovoriti - najmanje jednom nedeljno. Američki lekari i medicinske sestre iz Nacionalnog centra za zdravstvena istraživanja (NCHR) savetuju da se tastature dezinfikuju mnogo češće, najmanje jednom dnevno. Preporučuju i pranje ruku pre i posle svakog korišćenja tastature, naročito u sezoni gripa.

 

Pismo jedne domaćice: Najvažniji savet za čišćenje kuće koji svaka žena treba da čuje!

foto: Shutterstock

Ako ste vi jedina osoba koja se koristi računarom, onda su većina bakterija koje slete na tastaturu vaše i verovatno vam neće nauditi. Ipak, i takva tastatura treba redovno da se čisti.

 

To može da se uradi vrlo jednostavno i efektno - potrebno je prvo isključiti računar, zatim iz tastature istresti sve mrvice i potom je poprskati nekim sredstvom za dezinfekciju i obrisati.

 

Ne zaboravite na mobilni telefon!


Mikrobiolog sa njujorškog medicinskog fakulteta Filip Tjerno savetuje da se na kraju dana dobro obriše i telefon na kojem se isto mogu pronaći razni patogeni, poput ešerihije koli ili streptokoka.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs