Slučajna žrtva

Nikog nisu tako osramotili kao Moniku Levinski: Ovako je došlo do afere koja je tresla svet!

Iako je Bil Klinton bi svetski poznata ličnost, afera se s razlogom zvala Levinski a ne Klinton
Lifestyle
00:50h Autor:
Nikog nisu tako osramotili kao Moniku Levinski: Ovako je došlo do afere koja je tresla svet!
Foto: Profimedia

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte, nakon što je nedavno javno ohrabrivao svoje vojnike da siluju žene, sada je otišao još i dalje u svojim ispadima. "Duhovitost" sa silovanjem provalio je pre nekoliko dana dok je proglašavao ratno stanje na ostrvu Mindanao. Rekao je da su vojnici odgovorni njemu lično ako zloupotebe vlast, ali je odmah dodao: "Ako biste silovali tri žene, ja ću krivicu preuzeti na sebe."

Katastrofalnu izjavu popljuvao je celi svet, među ostalim i Čelsi Klinton na društvenim mrežama. Zašto se dohvatio baš nje, nije jasno. Ali, u govoru na smotri filipinske mornarice on je kćerku bivšeg 42. predsednika SAD-a na nos nabio aferu njenog oca s Monikom Levinski koja je pre 20 godina umalo dovela do opoziva Bila Klintona iz Bele kuće.

Rekao je da je izjava bila sarkastična i nastavio: "Kad je vaš otac, predsednik SAD-a, j***o Levinski i devojke u Beloj kući, kako ste se osećali? Da li ste udarili po svom ocu?"

Ni nakon dve decenije svet ne uspeva da zaboravi ono što je istorija upamtila kao "Skandal Levinski". Reč je bila o otkriću iz 1998. da je tokom 1995. i 1996. tada 22-godišnja službenica Bele kuće Monika Levinski tada 49-godišnjem predsedniku Bilu Klintonu u devet navrata radila felacio.

Klinton je tada bio, kao i godinama pre i sve do danas, u braku s Hilari Klinton, bio je to njegov prvi mandat i spetljao se s devojkom iz kancelarije. Oko toga, barem je tako izgledalo, tada nije bilo nikakvog problema, a onda se ispostavilo da je predsednik od ranije bio sklon vanbračnim vezama. Američka javnost saznala je 6. maja 1994. za Paulu Džons koja je tužila Klintona za seksualno uznemiravanje.

Bilo je to još iz doba kad je Bil Klinton bio guverner Arkanzasa, tri godine ranije, kad je on imao 45, a ona 25. Džons je u to doba bila službenica u kancelariji guvernera i tri dana pre zakonske zastare tužila je Klintona, koji je u međuvremenu postao predsednik, da su je u maju 1991. dopratili Klintonovi ljudi iz osiguranja do sobe u hotelu Excelsior u Little Rocku u Arkanzasu. Tog dana u predvorju hotela radila je beleške za predstojeću konferenciju s Klintonom u glavnoj ulozi, kad ju je guverner, preko svojih ljudi, pozvao do svoje sobe.

Monika Levinski: Ljubavnica htela da se ubije zbog srama!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Koji mu je bio vrag, ko bi ga znao. Uglavnom, tip koji je Paulu Džons dopratio, otišao je, ostavio je u sobi s guvenerom, da bi je ovaj "vrlo sirovo pozvao da ga oralno zadovolji". Paula Džons je rekla i to da je Bil Klinton pritom izvadio penis. Odbila ga je, rekla je, otišla iz sobe i sledeće dve godine ćutala od tome i zbog sramote i zbog straha. Sve dok s tom tajnom nije izišla u novine, a uskoro ga i tužila, tražeći 750.000 dolara odštete.

Slučaj nije bio nekakav poseban skandal, čak niti onda kad je sud utvrdio da ne vidi kakvu je ona tada pretrpela štetu. Nije joj previše pomoglo ni to što je Penthaus Magazin krajem 1994. objavljivao njene polugole fotografije koje je snimio njen dečko. Odavala je utisak osobe koja samo želi materijalnu korist.

Ali, ubrzo su se stvari jako zakomplikovale. Paula Džons je u svom slučaju tražila da o načinu ponašanja Bila Klintona svedoče još neke žene. Među njima je bila i Monika Levinski koja je na sudu pod zakletvom, rekla da nikada nije imala seksualni odnos s aktuelnim predsednikom. Levinski verovatno nije imala pojma čemu se izlaže, očigledno je smatrala da niko nema pojma o njoj i predsedniku.

Te 1997. godine bila je mlada, naivna i ne baš posebno mudra zašto je tada već je jednu godinu bila u Pentagonu, a ne više u Beloj kući. Naknadno će se pokazati sumnje da su je šefovi 1996. premestili iz Bele kuće, smatrajući da je "prečesto u blizini predsednika". Očigledno su za njene "susrete" s predsednikom znali svi. A kako i ne bi. Ona sama je izvesnoj Lindi Trip, nižoj službenici Bele kuće, koju je Klinton nasledio još iz administracije Džordža Buša starijeg, redovno pričala što se događa između njih.

I kada je Trip primetila njeno svedočenje u slučaju Paule Džons, odjednom je vrlo sumnjivo ispalo da su se poklopile neke stvari. Ispalo je da ju je Trip godinu, dve ranije nagovarala da čuva predsednikove poklone. Kao uspomenu. Valjda je to trebalo biti romantično, pa tako ona ne šalje na hemijsko čišćenje haljinu koju joj je on darova, a na kojoj je u jednom od njenih susreta završilo nekoliko kapi njegove sperme nakon felacija.

Nakon svedočenja Levinski u slučaju Džons da nikada nije imala seks s Klintonom, Trip je tajno snimala njihove razgovore i kad je imala dovoljno dokaza, sve to prijavila sudiji nadležnog suda Kenetu Staru. Nastupio je skandal svetskih razmera.

Ključni trenutak u životu princa Čarlsa: Od samog početka nije krio koliko ga privlači! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zapretilo joj je 27 godina zatvora zbog lažnog svedočenja. Bilu Klintonu je eksplodirala afera usred prvog mandata. Da stvar bude gora, krv je nanjušila jedna TV kuća koja do tada nije značila apsolutno ništa, ali je odlučila aferom se brutalno okoristiti i izgraditi ime. Bio je to Fox News.

"Saga Levinski postavila nas je na mapu news vesti... Monika je bila ostvarenje snova za naš kanal", prisećao se posle svojih "zlatnih trenutaka" Džon Mudi, izvršni direktor Foxa. A nisu bili i jedini koji su se hranili tom aferom, samo su bili najbezobzirniji.

Vrlo brzo se čak i delu svetske javnosti sve skupa zgadilo iz niza razloga... "Njihov san za mene je bio noćna mora. Moj karakter, moj izgled, moj život, sve su nemilosrdno razvlačili. Bez ikakvog uzorka mešali su istinu i maštu, sve kako bi podigli gledanost. Moja porodica i ja krili smo se kod kuće, strahujući da bih mogla završiti u zatvoru. Ja sam bila prva meta istrage Keneta Stara", pisala je nedavno Monika Levinski za New York Times.

Naslutila je da je bila na ivici samoubistva. Koliki je pritisak bio na njoj, može se samo zamisliti ako se ima na umu da su nju upleli u mrežu ogromnih sila koji su preko njene sudbine nastojali da sruše Bila Klintona s predsedničkog mesta SAD-a, tada apsolutno najmoćnije političke, gospodarske i vojne pozicije na svetu. Uglavnom, skandal je eksplodirao 17. januar 1998. Prvo u manjim medijima, za nekoliko dana u mainstream medijima. Klinton nije imao pojma šta mu se sprema i 26. januara izjavio je na konferenciji za štampu u Beloj kući, postavivši svoju suprugu pored sebe: "Nisam imao seksualni odnos s tom ženom, gospođicom Levinski."

Pa su ga rastezali po medijima, pa je on negirao, često uz Hilari u svom društvu. I baš kad su već dosadili sa istom pričom, Monika Levinski se slomila.

Zatražio razvod od supruge zbog ljubavnice: Potresna ispovest koja će vam otvoriti oči!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

28. jula 1998. pristala je da se nagodi. Pristala je da svedoči pred porotom o tome šta se zaista događalo u zamenu za imunitet od lažnog svedočenja u slučaju Paule Džons, koji je takođe medijski eksplodirao. Pa je morala predati sudu kao materijalni dokaz onu haljinu s Klintonovim "genetskim materijalom" i nakon DNK analize Klinton više nije imao kuda. Priznao je 17. avgusta 1998. pred porotom da je "imao nepriličan fizički odnos" s Levinski. Potom je to još i ponovio za medije. Stvari su u tom trenutku postale smrtno ozbiljne. Na otvoreno pitanje da li je imao seksualni odnos s Monikom Levinski, on je radnije odgovarao da nije i na tome je kasnije naprosto morao da istraje.

Demokrati su tada bili manjina i u Kongresu i u Senatu, nad glavom mu je visio opoziv zbog lažnog svedočenja, a on je morao istrajati da nije imao seks sa ženom koja je bila prisiljena da otkrije da mu je radila felacio i još doneti svoju haljinu s tragovima njegove sperme. I tada se dogodila pravna operacija spašavanja Bila Klintona koja je ušla u istoriju, s kojom su se još godinama posle šalili autori "South Parka".

Prvo se Bil Klinton 13. januara 1998. na brzinu nagodio s Paulom Džons za odštetu od 850.000 dolara u zamenu da odustane i od tužbe i od zahteva za javnim izvinjenjem. I takav se pojavio pred sudom koji ga je ispitivao zbog optužbi za lažno svedočenje i koji mu je dao još jednu priliku. Rekao je da je smatrao da definicija seksa uključuje aktivnost njega samog, u kojoj je on subjekat i u kojoj dolazi u direktan fizički kontakt s "tim delovima tela". Drugim rečima, prikazao je sebe da je u tim trenucima samo stajao, da joj nije dirao ni vaginu, ni grudi, ni unutrašnju stranu bedara, za što je zaključio da nije seks.

Ona je po toj logici imala seks s njim, ali on nije imao s njom. I potom je na toj definiciji istrajao... pa, izgledalo je da je spreman da istraje do Sudnjeg dana. Krenuo je politički krkljanac i na kraju se nije skupilo dovoljno ruku u nijednom od oba doma parlamenta da ga opozovu. Nije se saznalo da je lažno svedočio.

Usput su njegovi advokati naknadno, u martu 1999., uspeli da se izbore da ne mora platiti sav obećani novac Pauli Džons, nego samo 200.000. I ne samo to, nego je mesec dana posle zbog svedočenja u njenom slučaju morao platiti kaznu od samo 1202 dolara, plus 90.000 dolara Paulinih troškova na advokata, umesto 496.000 dolara koliko se izvorno tražilo kao naknada. Zapravo je neverovatno koliko se iz te afere, jednog najobičnijeg brakolomstva, može saznati o prizemnim nivoima na kojima funkcioniše svet, i to onaj koji posebno stremi jednakosti među ljudima.

Od samog početka sve skupa se zvalo "afera Levinski", a ne "afera Klinton".

Klinton je posle toga nastavio s uspešnom političkom, još više i poslovnom karijerom, dok je Pauli Džons stradao brak, a Monika Levinski je zapala u dugove zbog pravnih troškova iz kojih je bila prisiljena da se izvlači eksploatisanjem afere koja je nosila njeno ime, iako je zapravo muškarac u toj vezi bio onaj koji je imao aferu. I političku i seksualnu i pravnu. Naknadno od svega i jest profitirala, i to basnoslovno, ali tek nakon niza mučnih godina, u kojima su joj bukvalno izgubljene godine života. Školovanje je uspela da nastavi tek 2005., odselivši, praktično pobegavši u London. Ali, i dan danas se događa da se jedan čovek poput Rodriga Dutertea, proziva i razbacuje se njenim imenom. I to još kako bi se obračunao s drugom mladom ženom, sad kćerkom Bila Klintona, Čelsi.

Njen muž zavodi najmoćnije žene sveta, a ona uživa: Neverovatan život Sofi Trudo (41)! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs