Slavni boem

Zamalo da najlepša pesma Tome Zdravkovića ne postoji: Za sve je kriva ova žena! (VIDEO)

Bilo joj je 19 godina i i sama je tek započinjala karijeru. Iz neznanog razloga, dopao joj se taj tihi, promrzli mladić koji joj je ispričao da nema novca da se vrati kući, a ni gde da spava
Lifestyle 28.04.2017. - 19:10h Autor: dnevno.rs
Foto: Printscreen Youtube / Jugoton Music

Toma Zdravković je rođen 20. novembra 1938. u Aleksincu kao treći od petoro dece u porodici Kosare i Dušana Zdravkovića. Pred Drugi svetski rat preselili su se u seoce pored Leskovca i upravo u tom gradu Toma je, kao dvadesetogodišnji mladić, započeo svoju karijeru. Ipak, nije sve teklo lako...

 

Za Tomu u Leskovcu nije bilo mesta i nijedan vlasnik kafane nije želeo da mu priži priliku i dozvoli mu da peva. Mladi pevač je tako vrlo brzo ostao bez ono malo novca koje je uspeo da sakupi i vreme koje nije provodio tražeći neki lokal u kome bi se zaposlio, trošio je na klupi u parku. Legenda kaže da ga je tako, nastupajući u tom gradu, upoznala Silvana Armenulić. Prišla je Tomi i zapodenula razgovor. Bilo joj je 19 godina i i sama je tek započinjala karijeru. Iz neznanog razloga, dopao joj se taj tihi, promrzli mladić koji joj je ispričao da nema novca da se vrati kući, a ni gde da spava.

 

Na dnu razbijene čaše: Tužan život i večita nesreća Tome Zdravkovića!

 

 

Možda zato što je i sama znala koliko je teško uspinjanje uz lestvice slave, Silvana je zamolila upravnika hotela u kojem je pevala da Tomi da bilo kakav posao i smeštaj. Uspela je verovatno zahvaljujući svom šarmu i nije mnogo prošlo, a Toma i Silvana su postali veliki prijatelji. Toma je počeo da se druži sa muzičarima i povremeno bi sa njima, na Silvanin nagovor, i otpevao poneku pesmu.

 

"Trbuhom za kruhom" Toma je prešao u Beograd i nastavio da nastupa po kafanama. U početku je imao vrlo malo uspeha, ali nakon što je počela era masovne proizvodnje ploča i kaseta doživeo je neverovatnu slavu. Kako bi se zahvalio Silvani bez koje njegova karijera verovatno ne bi ni postojala, Toma joj je napisao pesmu "Šta će mi život bez tebe dragi" koja je postala jedan od njenih najvećih hitova.

 

Silvana Armenulić: Tragedija nikad prežaljene boginje narodne muzike! (FOTO, VIDEO)

 

 

"Insistirala je da joj napišem pesmu. Ali šta? Ja sam uvek bio u nekim romantičnim vezama koje su me inspirisale. Sa Silvanom je bilo teško. Pričali smo danima, bila je nesrećna. Otkrivala mi je detalje iz svog braka koji je bio labilan, naprosto je očajavala. Često mi je govorila: "Jao, ovaj život moj! Neka ide sve u đavola, kad mi ništa ne ide od ruke! Nit' brak, nit' ovo, nit' ono..." I jednom dok smo se vozili busom na koncert, kažem joj: "Znaš šta, to je interesantno, da ti ja napravim pesmu baš kao što ti pričaš, onako kako se osećaš. Onda ćeš bolje pevati", ispričao je svojevremeno Toma Zdravković.

 

Pesma "Šta će mi život", koju je Silvana pevala i u seriji "Ljubav na seoski način", prodala je ploču na kojoj se nalazila u 300.000 primeraka.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs