Za dobrobit svih

Idealna satnica: Radni dan treba da počne u 10!

Jedan od vodećih britanskih stručnjaka za spavanje ističe da rani početak radnog dana nije dobar ni za kompanije jer su radnici manje produktivni, imaju problem sa koncentracijom i pamćenjem
Lifestyle
02:36h
Idealna satnica: Radni dan treba da počne u 10!
Foto: Shutterstock

Radno vreme od 9 do 17 časova nije dobro za zdravlje zaposlenih jer ih čini iscrpljenim. A, ako radnik na poslu mora da se pojavi pre devet, to je tortura, tvrdi dr Pol Keli, sa Univerziteta u Oksfordu.

Jedan od vodećih britanskih stručnjaka za spavanje ističe da rani početak radnog dana nije dobar ni za kompanije jer su radnici manje produktivni, imaju problem sa koncentracijom i pamćenjem. Stres i iscrpljenost zbog lošeg sna mogu da dovedu do upotrebe alkohola i droge, anksioznosti, besa, gojenja, visokog krvnog pritiska i mentalnih problema.

Surova istina! Čarls Bukovski još pre 30 godina otkrio: Kako uništavamo svoj život!

Ali, sve to može da se izbegne relativno lako. Potrebno je samo da poslodavci shvate da radni dan treba da počne u deset. Jedini izuzetak su stariji od 55 godina jer nam je tada potrebno manje sna.

I prvo školsko zvono je za Kelija problematično. Mlađa deca se prirodno bude ranije, pa prvo zvono treba da se oglasi u 8.30. Ali, tinejdžeri bi od 16. godine trebalo da se u školi pojave u deset, dok predavanja studentima ne bi trebalo da počnu pre 11 časova. Duže jutarnje izležavanje poboljšalo bi njihove rezultate za deset odsto, siguran je dr Keli.

Najskromnija devojka ikada: Dečko joj milioner, a ona radi u butiku! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs