Najstarija žena u istoriji

Proslavila 122. rođendan, nadživela ćerku i unuka: Tajna dugovečnosti najpoznatije Francuskinje!

Javnost je za nju prvi put čula 1988. godine, kada se u rodnom gradu obeležavala stogodišnjica dolaska slikara Vinsenta van Goga, a Kalmanova je bila jedini živi očevidac tog događaja
Lifestyle 25.07.2015. - 17:39h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Žana Kalman je Francuskinja poznata kao jedna od najdugovečnijih žena u istoriji sveta. Njen životni vek trajao je čak 122 godine i 164 dana!

 

Ceo svoj život provela je u francuskom gradiću Arlu, a nadživela je i ćerku i unuka. Ona je jedina osoba za koju je precizno potvrđeno da je doživela više od 120 godina, zbog čega je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda.

 

Javnost je za nju prvi put čula 1988. godine, kada se u rodnom gradu obeležavala stogodišnjica dolaska slikara Vinsenta van Goga, a Kalmanova je bila jedini živi očevidac tog događaja. Dve godine kasnije, nastupila je u kanadskom filmu Vincent and Me, postavši tako najstarija osoba koja se ikada pojavila na filmu.

 

Ne pije lekove, ne stari, ne boluje ni od čega: Žena zmaj (72) otkrila izvor mladosti! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Celog života volela je da vozi bicikl, a sa ovom aktivnošću je prestala tek kada je napunila 100 godina. Sama je živela do svoje 110. godine, kada je morala da pređe u starački dom, a pušila je cigarete do 117. godine. Bila je vrlo aktivna i pokretna sve do preloma bedrene kosti neposredno pred 115. rođendan, posle čega je morala da koristi invalidska kolica. Preminula je 4. avgusta 1997. godine,  u 123. godini života.

 

Ali, pošto je mnoge zanimalo kako je u svemu tome uspela, Žana je za života otkrila da je stalno koristila maslinovo ulje u ishrani, ali i za negu kože - svakog dana ga je utrljavala u kožu.

 

Žene koje se nikad ne goje: Japanke otkrile tajnu vitke linije i dugog života!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Što se tiče ishrane, Žana je nedeljno jela čak kilogram crne čokolade, a svakodnevno je konzumirala luk, vino, kao i dosta voća i povrća.

 

Naučnici su želeli da utvrde da li u njenoj priči ima istine i došli do zaključka da je ova starica zaista bila u pravu.

 

Brojne studije pokazale su da velike količine voća i povrća u ishrani utiču na dugovečnost i sprečavanje brojnih bolesti, uključujući i rak.

 

Rešite se vodećeg uzroka raka, srčanog udara i astme: 8 stvari koje odmah treba da uradite u domu!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Takođe, poznato je da crna čokolada predstavlja pravu riznicu antioksidanata i flavanoida, koji čuvaju srce zdravim. Naučnici preporučuju da poslušate Žanu i svakoga dana pojedete jednu kockicu crne čokolade, ali vodite računa da odaberete onu koja u sebi sadrži najmanje 70 odsto kakaa.

 

Maslinovo ulje koje je Žana stavljala u svako jelo i utrljavala u kožu puno je nezasićenih masti, koje su odlične i veoma potrebne ljudskom telu. Zbog visokog sadržaja, maslinovo ulje sprečava upalne procese u telu, održava kožu mladom, ali i značajno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

 

Živeo je 256 godina i imao 200 dece: Ovo je njegova tajna! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs