Inspiracija svima

Tek kada vam je život ugrožen, shvatite koliko je zdravlje važno: Kako je Džon smršao 140 kg!

Imao je mnogo problema u životu, a emocije je pokušavao da uguši hranom. Vežbanje mu nije ni padalo na pamet, kilogrami su se lako gomilali, pa je došao do 221. kilograma
Lifestyle
18:00h Autor:
Tek kada vam je život ugrožen, shvatite koliko je zdravlje važno: Kako je Džon smršao 140 kg!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kada su doktori saopštili Džonu Komptonu da zbog prekomerne težine ne mogu da obave operaciju koja bi mu spasila život, odlučio je da konačno stavi tačku na višak kilograma, sa kojima se borio dugi niz godina.

"Jeo sam sve, a nutritivne vrednosti me nikada nisu zanimale. Znao sam da pojedem celu najveću picu ili kutiju sladoleda odjednom" - priseća se Džon.

Dženi je dokazala da je moguće - Zainatila se i smršala 60 kg, pola svoje težine! (FOTO)

Ali, 2004. godine sve se otrglo kontroli. Džon je imao mnogo problema u životu, a emocije je pokušavao da uguši hranom. Budući da mu vežbanje nije ni padalo na pamet, kilogrami su se lako gomilali, pa je do 2011. godine težio neverovatan 221 kilogram!

Nije ga bilo briga kako izgleda, ali pojavili su se zdravstveni problemi. Džon je otišao kod lekara, koji mu je dao dve opasne dijagnoze - atrijalna fibrilacija (teški poremećaj srčanog ritma) i atrijalni flater (prebrzo pumpanje krvi iz srca). Jedini vid lečenja ovih stanja bila je operacija, ali zbog prekomerne težine nije bila moguća.

Rešite se vodećeg uzroka srčanog udara i raka - 8 stvari koje odmah treba da uradite u domu!

Foto: Ilustracija / Thinkstock
Foto: Ilustracija / Thinkstock

"Doktori su me upozorili da su to bolesti koje ostavljaju trajnu štetu, a da je uslov za operaciju da smršam bar 70 kilograma. Tada sam odlučio da napravim drastičnu promenu" - priča Džon.

Pošto zbog kilograma nije mogao da se bavi nikakvom fizičkom aktivnošću, Džon je potražio savete lekara i nutricioniste, koji su predložili da počne da vodi dnevnik ishrane.

OVDE preuzmite jelovnik dijete doktora Heja - Smršajte 20 kilograma za 2 meseca!

"Prvi put u životu obraćao sam pažnju na nutritivne vrednosti i imao predstavu šta jedem i koliko. Za 7 meseci smršao sam skoro 23 kilograma" - priča Džon i dodaje da mu je to bila motivacija da nastavi dalje.

Da bi pratio koliko kalorija dnevno unosi i koliko je dozvoljeno, koristio je aplikaciju MyFitnessPal, a kada je video da zapravo može da oslabi, osmelio se i otišao u teretanu. Počeo je sa hodanjem na traci 10 minuta, kilogrami su išli na dole, a Džon je imao sve više energije i motivacije da nastavi dalje.

Foto: Ilustracija / Shutterstock
Foto: Ilustracija / Shutterstock

"Sada dišem bolje, kvalitetnije spavam i mogu da obavljam sve više fizičkih aktivnosti, a ranije mi je i odlazak u sobu bio komplikovan" - ponosno ističe Džon. Pored teretane, on je počeo i da trči, a na proleće planira svoj prvi maraton.

OVDE preuzmite recepte za zdrave smutije - Prečica do vitke figure!

Novi režim ishrane za Džona je puno proteina i malo kalorija. On dozvoljava sebi po neku grickalicu, i to onu koja nema više od 200 kalorija, dok je čvrsto odlučio da se drži što dalje od hleba i testenine. Kada oseti žudnju za hranom, ne gladuje, već pojede voćku ili malo žitarica.

Džon je odlučio da spreči sebe da ponovo posegne za brzom hranom tako što za posao sprema hranu kod kuće i ponese svoje male, ali hranljive i brojne porcije. Takođe, trudi se da jede što sporije, kako bi se što pre javio osećaj sitosti i sprečio prejedanje, što mu najteže pada, ali nekako uspeva i do sada je izgubio neverovatnih 140 kilograma!

"Moja poruka svima koji žele da smršaju jeste da imaju realna očekivanja. Napravite prvi, najteži korak, drugi će doći sam od sebe i tako redom. Moj svet je sada potpuno drugačiji i uzbuđen sam zbog rezultata koje planiram da ostvarim u budućnost" - zaključuje Džon, ponosan na trenutnu kilažu koja iznosi 81 kilogram.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs