Italijani su nadaleko poznati po svojoj kulinarskoj umetnosti, a među brojnim specijalitetima kojima osvajaju nepca ljubitelja gastronomije, posebnu pažnju zauzimaju slatkiši. Njihove torte i deserti odišu tradicijom, jednostavnošću i savršeno uravnoteženim ukusima, pretvarajući svaki zalogaj u pravo uživanje.
Poseban dokaz popularnosti i kvaliteta italijanskih poslastica jeste činjenica da se na prestižnoj listi 50 najboljih torti na svetu nalazi čak šest torti iz Italije. Od kremastog tiramisua do elegantne torte Caprese, italijanske poslastice su postale sinonim za hedonizam i kvalitet.
U nastavku otkrivamo ovih šest vrhunskih torti koje oslikavaju bogatstvo italijanske slatke tradicije i koje lako možete pripremiti u sopstvenom domu.
Italija je poznata po bogatoj tradiciji poslastica, a među najpopularnijim tortama izdvajaju se:
1. Tiramisu
Sastojci:
- 300 g piškota
- 4 žumanca
- 100 g šećera
- 500 g mascarpone sira
- 200 ml sveže skuvane kafe (ohlađene)
- 3 kašike kakao praha
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Umutite žumanca i šećer dok ne postanu penasti. Dodajte mascarpone sir i nastavite da mutite dok smesa ne postane glatka.
U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa je lagano umešajte u mascarpone smesu.
Piškote umočite u ohlađenu kafu (pazite da se ne natope previše).
Poređajte prvi sloj piškota u pleh, premažite kremom, pa ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke. Završite kremom.
Pospite kakao prahom i ostavite u frižideru najmanje 4 sata pre serviranja.
2. Torta Caprese
Sastojci:
- 200 g crne čokolade
- 200 g badema (mlevenih)
- 200 g putera
- 200 g šećera
- 5 jaja
- Prstohvat soli
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Otopite čokoladu i puter na pari i ostavite da se malo prohlade.
Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu penasta, pa dodajte otopljenu čokoladu i bademe.
U posebnoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Lagano umešajte sneg u čokoladnu smesu.
Smesu sipajte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180 °C oko 40 minuta.
Kada se torta ohladi, pospite šećerom u prahu.
3. Cassata Siciliana
Sastojci:
- 1 okrugli biskvit (prečnika 20 cm)
- 500 g rikota sira
- 150 g šećera u prahu
- 100 g kandiranog voća (iseckanog)
- 50 g čokolade (iseckane na sitne komade)
- 200 g maskarponea
- Boja za kolače (po želji)
- Šećer u prahu za glazuru
Priprema:
Rikotu sir pomešajte sa šećerom u prahu dok ne dobijete kremastu smesu. Dodajte kandirano voće i čokoladu.
Biskvit isecite na tri sloja. Prvi sloj stavite na tacnu i premažite rikota kremom. Ponovite sa ostalim slojevima.
Maskarpone obojite i razvucite u tanku koru, pa obložite celu tortu.
Ukrasite šećernom glazurom i ostavite u frižideru nekoliko sati pre serviranja.
4. Zuppa Inglese
Sastojci:
- 300 g piškota
- 500 ml mleka
- 3 žumanca
- 100 g šećera
- 50 g brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 100 ml likera Alchermes (ili crvenog likera po izboru)
- Šlag za dekoraciju
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno i malo mleka. Preostalo mleko zagrejte, pa postepeno umešajte smesu od žumanaca. Kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, pa dodajte vanilu.
Piškote umočite u liker i poređajte u posudu. Prelijte kremom i ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke.
Tortu ukrasite šlagom i ostavite da se ohladi pre serviranja.
5. Torta della Nonna
Sastojci:
- Za testo:
- 300 g brašna
- 150 g putera
- 100 g šećera
- 2 žumanca
- Prstohvat soli
Za fil:
- 500 ml mleka
- 3 žumanca
- 100 g šećera
- 50 g brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Pinjoli i šećer u prahu za dekoraciju
Priprema:
Umesite testo od brašna, putera, šećera, žumanaca i soli. Ostavite ga u frižideru 30 minuta.
Za fil, zagrejte mleko. Umutite žumanca sa šećerom i brašnom, pa polako dodajte u mleko. Kuvajte dok se ne zgusne i dodajte vanilu.
Razvucite testo i stavite u kalup za pečenje. Sipajte fil, pospite pinjolima i pecite na 180 °C oko 35 minuta.
Pospite šećerom u prahu pre serviranja.
6. Torta di Ricotta e Pere
Sastojci: Za kore:
- 200 g brašna
- 100 g putera
- 100 g šećera
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Za fil:
- 500 g rikota sira
- 100 g šećera u prahu
- 2 sveže kruške (iseckane na tanke kriške)
- Sok od 1 limuna
Priprema:
Umutite testo od brašna, putera, šećera, jajeta i soli. Ostavite u frižideru 30 minuta, pa razvucite i pecite dve kore.
Ricotta sir umutite sa šećerom u prahu dok ne postane kremast.
Kruške isecite i prelijte limunovim sokom da ne potamne.
Na prvu koru nanesite polovinu fila, poređajte kruške, pa dodajte drugu polovinu fila i pokrijte drugom korom.
Tortu ostavite u frižideru da se stegne, pa je poslužite.
Prijatno!