Marija živela 117 godina i nikad nije imala opasnu bolest: Smatrala je da svako ko pazi na ove 2 stvari može preći stotu

Marija Banjas Morera bila je zvanično najstarija žena na svetu, a preminula je pre nekoliko dana baš onako kako je želela. A svima je za dugovečnost govorila da su bitne dve stvari - osmeh i umerena ishrana.

Lifestyle
09:59h
Marija živela 117 godina i nikad nije imala opasnu bolest: Smatrala je da svako ko pazi na ove 2 stvari može preći stotu
Marija Branjas, Foto: Printscreen Instagram / WTHR

Marija Branjas Morera, Špankinja koja je očarala svet svojom energijom i duhom u 117. godini, imala je veoma zanimljiv život. Preživela je oba svetska rata, razne epidemije, najstariji je pacijent koji je preležao korona virus bez većih posledica. Više decenija je bila udovica, sahranila je i sina u 86. godini, a do kraja života najviše se radovala kada dobije novo praunuče. Do poslednjeg dana osmeh joj je bio najbolji lek, a tačno je osetila i kada će otići na onaj svet.

Rođena je u San Francisku, Kaliforniji, 4. marta 1907. Bila je prvo dete i najstarija ćerka Džozefa Branjasa Julije (1877–1915) i Tereze Morere Lake (1880–1968). Marija je bila deo španske porodice u inostranstvu (katalonskog porekla) koja se tamo preselila 1906. godine, godinu pre njenog rođenja.

Kasnije se sa roditeljima, braćom i sestrama selila u Teksas, a zatim u Nju Orleans. Dok je bio u Nju Orleansu, njen otac Džozef je radio kao novinar i osnovao je časopis na španskom jeziku "Mercurio".

Porodica je odlučila da se vrati u Kataloniju 1915. zbog velikih događaja koji su uticali na Marijinog oca. Imao je velike finansijske probleme, proglasio je bankrot, a njegov doktor mu je preporučio da promeni mesto stanovanja, usled naglog pogoršavanja zdravstvenog stanja.

Marija Branjas
foto: Wikipedia

Zbog prisustva nemačke mornarice u Atlantskom okeanu tokom Prvog svetskog rata, njihov čamac je morao da putuje preko Kube i Azora da bi obezbedio bezbedan prolaz. Tokom putovanja, Branjas je izgubila sposobnost da čuje na uvo nakon što je pala sa gornje palube na donju dok se igrala sa svojom braćom. I to joj je bio jedini zdravstveni problem do kraja života.

Otac joj je umro od tuberkuloze na putovanju, a njena majka se kasnije preudala.

Brak i 3 dece

Joan Moret, traumatolog, bio je Marijin suprug, a na ludi kamen stali su 16. jula 1931. U braku su dobili troje dece: Augusta Moreta Branjasa (1932–2019), koji je poginuo u nesreći na traktoru u dobi od 86 godina, Mariju Teresu Moret Branias (rođena 1933) i Mariju Rosa Moreta Branjas (rođen 1944).

Tokom Španskog građanskog rata, Branjas je bila zaposlena kao medicinska sestra koja je radila pored svog muža u nacionalističkoj poljskoj bolnici u Truhillu, Ekstremadura.Dok je kasnije živeo u Đironi, Moret je postao regionalni lider zdravstvene organizacije. Preminuo je u 72. godini.

Sa druge strane Marija je do 93. godine mogla da živi bez ičije pomoći, a zatim se preselila u starački dom u Olotu u Kataloniji nakon što je dobila upalu pluća. Tamo su je opisali kao veoma aktivnu ženu. Branjas je svirala klavir do svoje 108. godine i koristila je platformu za pretvaranje glasa u tekst za komunikaciju zbog gubitka sluha.

U martu je proslavila sa svojom porodicom 117. rođenda.

Lekari nisu imali mnogo posla oko Marije, jer joj je zdravlje bilo sasvim u redu. No, ona je izjavila nekoliko dana ranije da se oseća slabom.

- Bliži se i moje vreme. Ne plačite, ne volim suze. I, što je najvažnije, ne tugujte za mnom. Gde god da odem, biću srećna - napisali su na porodičnom profilu kao njene reči koje je želela da uputi pratiocima.

Najmili su istakli da je otišla onako kako je i želela - u snu, mirno i bez bola.

Kako do 117. godine nije imala nikakve ozbiljne zdravstvene probleme?

Direktor Instituta za istraživanje leukemije Džosip Kareras i profesor genetike na Univerzitetu u Barseloni boravio je prošle godine kod Marije Branjas, kako bi otkrio tajnu njene dugovečnosti i tako razvio lek za bolesti.

"Ona je neverovatna," rekao je ovaj profesor koji je uzeo uzorak Marijinog DNK, uključujući pljuvačku, urin i krv.

Marija Branjas
foto: ASA/NPZ/SM / SOLARPIX / Profimedia

"Ona ima potpuno lucidnu glavu. Sa impresivnom jasnoćom se seća svog života iz perioda kada je imala samo 4 godine, a nema nikakve znake kardiovaskularnih bolest, uobičajnih kod starijih ljudi. Jedini problem koji ima je slaba pokretljivost i problemi sa sluhom", istakao je za španske medije.

Živela je u različitim oblastima Katalonije i ima troje dece.

Kako se hranila?

Tvrdila je da je jogurt pila svaki dan, a smatrala da je dugovečna jer se nikad nije prejedala-

"Uvek jedem malo, ali nikad nisam sledila neki režim ishrane. Nikad nisam bolovala ni od kakve bolesti, niti sam ikada bila na operaciji."

Imala je i spreman odgovor na pitanje u čemu je tajna njene dugovečnosti:

"Red, mir, dobra povezanost sa porodicom i prijateljima, kontakt sa prirodom, emocionalna stabilnost, puno pozitivnosti i bežanje od toksičnih ljudi", rekla je jednom prilikom kao iz topa, ali ističe i da veliku fakotr ima genetika, sa čim se i doktor Estler slaže , a i - sreća.

Trenutno najstarija osoba na svetu je, takođe, žena iz Japana - Tomiko Itoka i ima 116 godina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs