treba znati

Ovu hranu pojedite odmah nakon pripreme: Jela koja ne bi trebalo da ostavljate za sutra

Podgrevanje nekih jela može dovesti do trovanja hranom ili lošeg varenja

Lifestyle
Autor:
Ovu hranu pojedite odmah nakon pripreme: Jela koja ne bi trebalo da ostavljate za sutra
Foto: Shutterstock

Evropski savet za ishranu upozorava da nije dobro zagrevati prethodno pripremljena jela. To može dovesti do neželjenih posledica, i to zbog činjenice da se neke vrste bakterija veoma brzo razmnožavaju pri sobnoj temperaturi od pet do 65 stepeni Celzijusa. Time se povećava rizik od trovanja hranom i dolazi do različitih problema s varenjem poput nadimanja, grčeva, stvaranja gasova.

Piletina
foto: Shutterstock

1. Pirinač

Ako pirinač ponovo izložite visokim temperaturama, može da izazove trovanje. Idealno je jesti ga odmah nakon spremanja i ne ostavljati ga u frižideru i ponovo jesti nakon 24 sata.

Piletina
foto: Shutterstock

2. Krompir

Nakon zagrevanja krompira, mnoga njegova hranljiva svojstva se gube, a osim toga, ovo povrće sadrži i supstance koje mogu da izazovu simptome slične trovanju kada se podgreju.

3. Celer

Iako mnogi ljudi celer jedu svež, oni koji ga spremaju na visokim temperaturama moraju da znaju da ga ne smeju podgrevati jer rizikuju da se otruju. Činjenica je da celer sadrži nitrate, koji su pod uticajem toplote izuzetno štetni po zdravlje. U velikim koncentracijama mogu povećati rizik od raka.

4. Cvekla

Nutricionisti preporučuju korišćenje sirove cvekle koja je odličan antioksidans, sadrži važne minerale i vitamine. Međutim, kuvana cvekla, koja se pri tome podgreva, može da vam znatno šteti organizmu.

5. Piletina

Zbog salmonele, preporučuje se konzumiranje dobro termički obrađene piletine. Kada se piletina podgreva pa jede, može da izazove ozbiljno nadraživanje želuca.

Piletina
foto: Shutterstock

6. Pečurke

Ne preporučuje se podgrevanje pečuraka jer mogu da izazovu nadimanje i proliv. Isto tako, ostavljanje pečuraka na sobnoj temperaturi posle kuvanja može da bude izuzetno opasno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs