Al dente, molim

Kako pravilno pripremiti testeninu: Na kraju kuvanja je ne ispirajte, to je otprilike kao pranje automobila po kiši

Imajte na umu da je važno da se testenina kuva u dovoljnoj količini vode

Recepti
23:09h Autor:
Kako pravilno pripremiti testeninu: Na kraju kuvanja je ne ispirajte, to je otprilike kao pranje automobila po kiši
Foto: Shutterstock

Ako iko zna sve o testenini, to su Italijani. Kuvar Kristijan Lorencini dao je nekoliko saveta na tu temu i otkrio gde domaćice najčešće greše kad spremaju pastu.

Kuvanje testenine
foto: Shutterstock

- Pre svega, pazite koliko soli stavljate u vodu u kojoj se kuva testenina i nikako nemojte dodavati ulje tokom kuvanja, ono će testeninu učiniti klizavijom i sos se na kraju neće dobro povezati s njom. Voda za kuvanje paste soli se tek kad proključa jer se so tada brže otopi. Ali nećete puno pogrešiti ni ako je ubacite u hladnu vodu, ali je u tom slučaju promešajte da se brže otopi, jer so zna malo da nagrize neke šerpe i lonce. Količina soli koju treba dodati je prava misterija za mnoge, ali postoji jednostavno pravilo - u vodu se stavlja 1,5 do 3 kašičice soli na svakih oko 500 grama testenine. Količina soli može da varira u zavisnosti od toga koliko slana jela volite i od sosa koji planirate da jedete s testeninom. Na primer, ako je sos slaniji, dodajte manje soli u vodu tokom kuvanja. Takođe, imajte na umu da je važno da se testenina kuva u dovoljnoj količini vode. Pravilo je litar vode na 100 grama testenine, kaže Lorencini i dodaje još nekoliko pravila za pripremu testenine...

Testenina
foto: Shutterstock

* Koja so je najbolja? Morska so je odlična, a i obična je sasvim dobra. * Važno je i da na kraju kuvanja, nakon ceđenja, testeninu ne ispirate hladnom vodom, to je velika greška. To je kao pranje automobila po kiši. Sva so koja je ostala na površini i sav skrob, koji pomaže da se testenina dobro priljubi sa sosom, otići će. * Kad je količina testenine u obroku u pitanju, i tu postoji pravilo - 100 grama suve testenine po osobi. * Voda od kuvanja testenine može da se iskoristi za zgušnjavanje sosa. * Na porciju testenine stavlja se između 90 i 120 grama sosa. A ako je sos gust i hranljiv - 90 grama. * Testeninu kuvajte na srednje jakoj vatri, voda treba lagano da ključa. * Ako želite da vam testenina bude al dente, smanjite vreme kuvanja navedeno na ambalaži za 10 odsto. Na primer, ako piše deset minuta, kuvajte devet.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs