Ako iko zna sve o testenini, to su Italijani. Kuvar Kristijan Lorencini dao je nekoliko saveta na tu temu i otkrio gde domaćice najčešće greše kad spremaju pastu.
- Pre svega, pazite koliko soli stavljate u vodu u kojoj se kuva testenina i nikako nemojte dodavati ulje tokom kuvanja, ono će testeninu učiniti klizavijom i sos se na kraju neće dobro povezati s njom. Voda za kuvanje paste soli se tek kad proključa jer se so tada brže otopi. Ali nećete puno pogrešiti ni ako je ubacite u hladnu vodu, ali je u tom slučaju promešajte da se brže otopi, jer so zna malo da nagrize neke šerpe i lonce. Količina soli koju treba dodati je prava misterija za mnoge, ali postoji jednostavno pravilo - u vodu se stavlja 1,5 do 3 kašičice soli na svakih oko 500 grama testenine. Količina soli može da varira u zavisnosti od toga koliko slana jela volite i od sosa koji planirate da jedete s testeninom. Na primer, ako je sos slaniji, dodajte manje soli u vodu tokom kuvanja. Takođe, imajte na umu da je važno da se testenina kuva u dovoljnoj količini vode. Pravilo je litar vode na 100 grama testenine, kaže Lorencini i dodaje još nekoliko pravila za pripremu testenine...
* Koja so je najbolja? Morska so je odlična, a i obična je sasvim dobra. * Važno je i da na kraju kuvanja, nakon ceđenja, testeninu ne ispirate hladnom vodom, to je velika greška. To je kao pranje automobila po kiši. Sva so koja je ostala na površini i sav skrob, koji pomaže da se testenina dobro priljubi sa sosom, otići će. * Kad je količina testenine u obroku u pitanju, i tu postoji pravilo - 100 grama suve testenine po osobi. * Voda od kuvanja testenine može da se iskoristi za zgušnjavanje sosa. * Na porciju testenine stavlja se između 90 i 120 grama sosa. A ako je sos gust i hranljiv - 90 grama. * Testeninu kuvajte na srednje jakoj vatri, voda treba lagano da ključa. * Ako želite da vam testenina bude al dente, smanjite vreme kuvanja navedeno na ambalaži za 10 odsto. Na primer, ako piše deset minuta, kuvajte devet.
Imajte na umu da je važno da se testenina kuva u dovoljnoj količini vode