Kažu da je doživeo najgore zatvorsko mučenje u istoriji čovečanstva: Uništili mu glas, on sve ispričao Morzeovom azbukom

Admiral je u svojoj knjizi do detalja opisao kako je izgledalo mučenje, a kada su sa njim radili intervju morao je da laže

Lifestyle
22:38h Autor:
Kažu da je doživeo najgore zatvorsko mučenje u istoriji čovečanstva: Uništili mu glas, on sve ispričao Morzeovom azbukom
Foto: preentscreen/Youtube

„Hanoj Hilton“ je nadimak koji su američki ratni zarobljenici dali zatvoru Hoa Lo u Hanoju, u Vijetnamu.

Džon Mekejn, koji je tamo boravio pet godina, rekao je za spomen obeležje: „’muzej’ je odlična propagandna ustanova sa vrlo malo veze sa stvarnim događajima koji su se odigrali unutar tih zidova.“.

Šta je Hanoi Hilton?

Zatvor Hoa Lo, nazvan Hanoi Hilton od strane američkih zarobljenika tokom Vijetnamskog rata, počeo je kao francuski kolonijalni zatvor. Građen je u periodu od 15 godina, od 1886. do 1901. godine, i nazvana je Maison Centrale (Centralna kuća).

Zatvor i njegovi loši uslovi bili su žarište mržnje i negodovanja zbog francuske vladavine među Vijetnamcima.

Meštani su ga nazvali Hoa Lo, što je prevedeno kao "vatrena peć" ili "paklena rupa".

Mučenje
foto: preentscreen/Youtube

Ko je bio u Hanoj Hiltonu?

Tokom rata u Vijetnamu, Severni Vijetnamci su prenamenili zatvor za držanje ratnih zarobljenika, a vlada Severnog Vijetnama je koristila ekstremne metode mučenja Amerikanaca kako bi izvukla informacije. Veliki deo ove torture dogodio se u zloglasnoj Plavoj sobi. Među onima koji su smešteni i mučeni u zatvoru su senator Džon Mekejn, komandant mornarice. Džejms Bond Stokdejl i brigadni general Robinson Risner. Mnogi su napisali knjige o svojim iskustvima.

Mučenje
foto: preentscreen/Youtube

Admiral Džeremija Denton je mučen i ispričao svetu Morzeovom azbukom

Godine 1966, admiral Džeremi Denton otišao je pred kameru da opiše uslove za ratne zarobljenike u Hanoj Hiltonu. On je opisao hranu i odeću kao adekvatne i naveo da zatvorenici imaju pristup medicinskoj nezi. Takođe, od silnih trauma imao je problema sa govorom. Dok je izgovarao ove reči, mnogo je treptao, naravno, psiholozi su utvrdili da su reči koje je izgovarao bile čista laž, morao je tako da priča. Njegovi treptaji su prenosili poruku Morzeove azbuke o tome šta se zaista dešava: "T-O-R-T-U-R-A."

Kasnije su pisali o tome kako je Džeremi doživeo najgoru torturu u istoriji. U različitim knjigama su opisani detalji.

Stavljali su ga na električnu stilicu, o njega palili opuške, sekli ga, pa uživali u njegovim bolovima... A morao je da priča sve suprotno.

Denton je proveo sedam i po godina u zarobljeničkim logorima u Vijetnamu nakon što mu je avion oboren u julu 1965. Nakon puštanja na slobodu 1973. postao je prvi republikanski senator iz Alabame od rekonstrukcije i napisao je knjigu o svom zatočeništvu pod nazivom "Kada je pakao na sjednici."

Vijetnamci su pravdali torturu tvrdnjom da su Amerikanci politički zatvorenici, a ne ratni zarobljenici, pa stoga i ne podležu istim pravilima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs