U VREME MONARHISTIČKE JUGOSLAVIJE OVE 3 NAMIRNICE SU BILE OSNOVNE: Retko se jelo meso, svi su bili srećni i neprejedeni

Evo šta je narod jeo i koje su bile osnovne životne namirnice u vreme monarhističke Jugoslavije (1918 – 1941)?

Lifestyle
Autor:
U VREME MONARHISTIČKE JUGOSLAVIJE OVE 3 NAMIRNICE SU BILE OSNOVNE: Retko se jelo meso, svi su bili srećni i neprejedeni
Foto: Shutterstock

Svako od nas ima sećanje na neko starinsko jelo koje se spremalo u Jugoslaviji. Zbog toga što nam za njihovu pripremu nije potrebno mnogo namirnica, nazvali smo ih "sirotinjska jela".

Tokom celog perioda monarhističke Jugoslavije gotovo polovina stanovništva Bosne i Hercegovine živela je od milostinje preko Ministarstva za socijalnu politiku, prenosi Infobugojno.ba.

Deca, Jugoslavija
foto: Shutterstock

Osnovni prehrambeni proizvod bio je kukuruz, od kojeg se pravio hleb, palenta i kukuruzna kaša, te zelje kao jedno od najčešćih jela, repica i kopriva.

Tako na primer, u izveštaju sreza Gračanica iz 1937. godine stoji: "Seljaci našeg sreza i siromašnog građanstva našeg grada hrane se skoro 100% hlebom od kukuruza i samo u iznimnim prilikama kao npr. u svečane dane hlebom od žita, pretežno od pšenice i ječma, a u vrlo malim količinama upotrebljavaju hleb od raži.

Gosti, Jugoslavija
foto: Shutterstock

Hleb od kukuruza troše u velikim količinama od približno jednog kilograma kukuruza dnevno po glavi stanovnika. Pšenica, ječam i raž u većini slučajeva prodaju i za taj novac kupuju kukuruz, ukoliko su vlastite količine kukuruza nedovoljne za ishranu. Imućniji slojevi građanstva troše skoro podjednako kukuruz i ostale vrste žitarica, a vrlo je mali broj onih koji se hrane isključivo hlebom od pšenice.

Od vrsta mesa troše, ali samo u posebnim prilikama, inače se drži u zalihama: govedinu, telećinu, jagnjetinu, kozletinu, prasetinu i razne vrste peradi. Pomenute vrste mesa troše seljaci i siromašno građanstvo u vrlo malim količinama, otrilike kada dođu gosti, te za vreme praznika i raznih slava, a naročito muslimani za vreme posta 'Ramazana'.

Jugoslavija, Porodica
foto: Shutterstock

Stanovništvo grada troši u većim količinama jaja, mleko i sve vrste njegovih prerađevina, a seljaci to troše u manjim količinama, jer te artikle donose na pijacu, da za dobijeni novac kupe so, kafu, šećer, gas i ostale potrepštine. Seljaštvo troši šećer u vrlo malim količinama, a umesto njega koriste džem spravljen od voća. Od začina na selu koristi so, crni i beli luk".

Ljudi su u tom periodu ipak bili srećni i neprejedeni.

Babe su govorile: "Sednem na kovčeg u kom ima samo šaka braka i pevam". Dakle, sreća ne sme da zavisi od materijalnih stvari.

Stil/Infobugojno

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs