NAJTUŽNIJA, A VEČNA LJUBAV IZ JUGOSLAVIJE: Doživeli su nešto NEVEROVATNO, posle njega nijednog nije pogledala 32 GODINE

Josipa Lisac je svoju najveću i jedinu ljubav iznenada izgubila 10. decembra 1991. godine, a njena priča je postala sinonim za vanvremenska osećanja.

Ljubav
23:59h Autor:
NAJTUŽNIJA, A VEČNA LJUBAV IZ JUGOSLAVIJE: Doživeli su nešto NEVEROVATNO, posle njega nijednog nije pogledala 32 GODINE
Josipa Lisac i Karlo Metikoš, Foto: Printscreen Instagram - josipa_lisac

Josipa Lisac, autentična dama i vlasnica jednog od najraskošnijih glasova na balkanskoj muzičkoj scenu, proživela je ljubavnu priču sa legendarnim Karlom Metikošem koja se retko viđa i na filmskom platnu. I posle 33 godine, i dalje ga voli, svaki koncert mu posvećuje i piše mu pisma. Od momenta kada je napustio, nikada nije pogledala drugog, jer kako kaže, srce joj je zauzeto.

Josipa i Karlo su se upoznalo upoznali su se davne 1971. godine, a njihova bajka je počela već pri prvom susretu.

Josipa Lisac
foto: Instagram / Josipa Lisac

- Jednom sam otišao u Petrinju, sreo Josipu Lisac, naši pogledi su se sreli – kao u priči – i od onda se više nismo rastajali. Od 1971. godine. Bio sam oduševljen nezinim pevanjem i načinom na koji se ponašala… Onda sam se do ušiju zaljubio i tako - govorio je Karlo, a i Josipa je potvrdila da je pogled bio presudan:

- Pa tako, pogledali smo se i od tada smo skupa. Zbilja smo se pogledali.

Josipa je tek zakoračila u dvadesete godine, još uvek bila neshvaćena devojčica izgubljena na muzičkoj sceni, koja je sa divljenjem i nepoverenjem gledala u pevačicu neverovatnog glasa i neuobičajenog izgleda.

Karlo Metikoš je, sa druge strane, već uveliko bio muzički pustolov Met Kolins. Tako je glasio pseudonim šarmantnog rokera, nastao na ulicama Pariza, gde je Karlo danima spavao pod vedrim nebom, živeći među skitnicama, tragajući za angažmanima. A kada su oni došli, vodili su ga od Sovjetskog Saveza, preko Irana do Etiopije. Usput se verio više od 20 puta, za jednu groficu, nekoliko manekenki, kćerku generala, konobarice…Ali, sve je to iz korena promenio jedan povratak u Petrinju, gde je na nastupu upoznao Josipu.

"Bila je, onak’, malo debeljuškasta, slatka, al’ je fenomenalno pevala", rekao je jednom o njoj, "prva ploča koju je Josipa u životu kupila bila je – ploča Meta Kolinsa! Sudbina…"

Od tog trenutka, njena karijera mu je postala znatno važnija od njegove. Njihov prvi zajednički album zvao se "Dnevnik jedne ljubavi"; sasvim prigodno, jer su im životi postali baš to. On je stvarao muziku za nju, ona ju je izvodila kako niko drugi nikada ne bi mogao. Zajedno su stekli slavu, zajedno ostali potpuno drugačiji i sasvim svoji, zajedno putovali i živeli umetnost.

Karlo je umro mlad, krajem 1991, u 51. godini života. Ali, njihova ljubav nije. Već naredne godine, Josipa je organizovala koncert u njegovu čast, što postaje i ostaje tradicija sve do danas.

"U braku se gubi identitet, ne bih mogla da podnesem da me iko nazove svojom ženom… za Karla nikad nisam bila njegova žena, samo Josipa”, rekla je na jedno od mnogih pitanja zašto se nikada nisu venčali.

Tajna njihovog prelepog odnosa nije bila vezana za papirologiju, već za iskrene emocije.

- Nikada nismo razgovarali onako monstruozno kako ja danas čujem ljude da razgovaraju. Nikada nismo jedno drugome opsovali ili zalupili vratima. Šta smo si imali da kažemo, rekli bismo odmah, nismo ostavljali za kasnije. Sve smo rešavali razgovorom. Kad bi neko od nas bio indisponiran ili pod stresom, drugi bi ga dizao, tako smo se smenjivali i funkcionisali - napisala je Josipa Lisac o svojoj jedinoj i najvećoj ljubavi.

Josipa i Karlo bili su zajedno 20 godina. Karlo je preminuo 10. decembra 1991. nakon infarkta. Imao je 51 godinu. Ali, ni smrt ih nije rastavila. Kaže da nikad nije ni pomislila na drugog muškarca.

- Nikada nisam pomislila na drugog muškarca, jer mi je srce puno i u njega više ništa ne može da stane - čuvena je rečenica Josipe Lisac.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs