NAKON SMRTI NAŠEG PEVAČA, UDOVICA OSTALA NA RUBU EGZISTENCIJE: "Deca i ja smo u dugovima, živimo kao socijalni slučaj"

Čuveni pevač Ljubiša Stojanović Luis tragično je nastradao 31. jula 2011. godine, a iza sebe je ostavio decu i suprugu Silvanu

Celebrities
Autor:
NAKON SMRTI NAŠEG PEVAČA, UDOVICA OSTALA NA RUBU EGZISTENCIJE: "Deca i ja smo u dugovima, živimo kao socijalni slučaj"
Silvana Luis, Foto: preentscreen/Youtube

I pored ogromnog muzičkog uspeha i bogatstva za vreme života, udovica pokojnog pevača Luisa, Silvana Stojanović u jednom periodu života živela je kao socijalni slučaj.

Silvana, majka troje dece Andreja, Sergija i Ele Mite javno je svojevremeno istupila kako bi od države i drugih institucija potražila pomoć, tačnije izlaz iz nerazrešive finansijske situacije. Dve godine od smrti pevača susrela se sa prvim nevoljama.

Dok je Luis bio živ, ona je, naime, radila kao kreativni direktor njegovog studija, a rešena da sama otpočne novi posao, 2008. otvorila je vrtić odmah pored njihove porodične kuće. Kada je muzičar doživeo saobraćajnu nesreću sa smrtonosnim ishodom, bila je prinuđena da svoj posao stavi u stanje mirovanja.

silvana luis
foto: preentscreen/Youtube

Prihodi koji su joj preostali nisu bili dovoljni za četvoročlanu porodicu. Tada počinje njena borba, ne za bolje sutra, već normalno danas.

“Potpuno osvešćivanje počelo je u septembru 2013. kad sam shvatila da predškolsku ustanovu, čiji sam vlasnik i direktor, moram da zatvorim, jer se za dve godine, koliko je trajao moj izlazak iz emotivnog haosa, posao sasvim raspao. Suočila sam se s nerazrešivim egzistencijalnim problemom. Ostala sam s troje dece, bez redovnih prihoda, u kreditima, dugovima, troškovima održavanja domaćinstva i sa svim osnovnim životnim potrebama moje dece i mene. Tada mi je život izbio dah.

Krajem 2011. podnela sam zahtev za ostvarivanje porodične penzije, na koju imaju pravo naša maloletna deca. Negde između, izgubila sam se i zaustavila proces nakon službene plave koverte u kojoj sam dobila odluku da ne postoje uslovi za penziju, zbog suprugovog poreskog duga. Nešto kasnije ponovo sam počela da im postavljam pitanja zašto deca nasleđuju očev dug”, započela je priču za Stori tada Silvana.

“Dobila sam preporuku da sačekam nekoliko godina, jer se možda nešto promeni u sistemu, možda dug zastari, možda… Trebalo mi je izvesno vreme da shvatim kako sam postala socijalni slučaj. Nije lako to osvestiti u glavi iako su sve činjenice upućivale na to mnogo ranije. Počinje komunikacija sa Sekretarijatom za socijalnu pomoć i zaštitu”, rekla je Silvana.

Luis
foto: Kurir / Damir Dervišagić

Dodala je da joj je odobren dečji dodatak na godinu dana u iznosu od 10.000 dinara mesečno za troje dece!

Luis
foto: Kurir/Zorana Jevtić

Međutim, u međuvremenu je Silvana uspela da se izvuče iz krize. Nije tajna da je period nakon Luisove smrti bio težak za nju i njeno troje dece te je neko vreme živela od socijalne pomoći.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs