OTIŠAO PRERANO

STRADAO U JEZIVOJ NESREĆI, IZA SEBE OSTAVIO ŠESTORO DECE I 19 GODINA MLAĐU ŽENU:Životna priča Ljubiše Stojanovića Luisa!

Muzičar neskvakidašnjeg imidža i interpretacije, Ljubiša Stojanović Luis ostavio je veliki trag na našoj muzičkoj sceni...Živeo je za muziku i ljubav i bio večiti optimista

Vip priča
11:27h Autor:
STRADAO U JEZIVOJ NESREĆI, IZA SEBE OSTAVIO ŠESTORO DECE I 19 GODINA MLAĐU ŽENU:Životna priča Ljubiše Stojanovića Luisa!
Foto: Printscreen Youtube / StudioMMI Louis i Juzni Vetar

Njegove pesme i dan danas se rado slušaju, a ovo je njegova životna priča:

Detinjstvo:

Rođen je u Leskovcu 25. juna 1952. godine, a muzikom se bavio od 1970. Nadimak Luis je dobio već u devetoj godini zbog svojih uspešnih imitacija Luja Armstronga.

Rado se prisećao toga:

"Armstronga sam svakodnevno imitirao pred ogledalom, gde god da smo stanovali. Rodio sam se u Leskovcu 1952, pa sam se preselio u Mionicu kod Valjeva, a zatim u Kučevo, gde se rodio moj brat Dragan, onda u Ćupriju, potom u Donji Milanovac, Negotin... Zbog nemirnog duha mog oca Žike često sam menjao sredinu. Dešavalo se da nas i ne obavesti da se selimo, samo bi poslao kamion za nameštaj."

Njegovo detinjstvo nije bilo obojeno luksuzom, ali je porodica bila srećna.

"Jeli smo ono što smo imali. Majka Milica pravila je ćeten alvu, palačinke, petkom smo jeli pasulj, nedeljom u jedan sat ručali smo meso... Nikada nismo bili gladni. Za sve je bilo dovoljno hrane. Otac je bio stručnjak za obradu drveta, pa je mogao da bira u kom gradu i u kojoj firmi će raditi. Majka je bila domaćica, ali izuzetno dobro je pevala", pričao je.

Luis je imao rođenog brata, za kojeg je govorio da mu je najveća životna podrška.

"Imao sam samo dvadeset meseci, kada se na Đurđevdan rodio moj brat Dragan. Majka je bila u jednoj sobi sa bebom, dok sam ja iz druge osluškivao šta se dešava. Pojavio se otac i stavio mi u krilo jagnje koje mi je tada ličilo na ogromno čudovište. Bio je to poklon kojim je želeo da mi pokaže da zbog brata neću biti zapostavljen."

Završio je srednju muzičku školu u Nišu i Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, a iz školskih dana je posebno pamtio jednu anegdotu.

"Na premijeri predstave, koju sam osmislio sam, zaboravio sam tekst i na licu mesta izveo uspešnu improvizaciju. Direktor škole mi je na kraju prišao i rekao: "Zbog ovoga možeš da letiš iz škole! Lepo ti je rečeno da naučiš tekst, a ne da ovako brljaš". Sledećeg dana saopšteno mi je da se predstava ipak nastavlja, tako da slobodno mogu da izmišljam tekst, jer se upravo to svidelo publici."

3 velike ljubavi obeležile su njegov život:

Za vreme studija trenirao je rvanje, a u međuvremenu svirao i od toga se izdržavao.

"Nisam voleo da se tučem, za razliku od mog brata, koji je bio rukometaš, ali rvanje nije tuča, već sportsko nadmetanje. Prvi stepen fakulteta završio sam u Nišu, a nastavio u Beogradu. Svirke su me odvele u Ivangrad, sadašnje Berane, gde sam upoznao jednu atraktivnu devojku. Nevena je bila moja prva žena. Napunio sam dvadeset jednu godinu i prvi put se oženio 1973. godine", govorio je Ljubiša.

Godinu dana kasnije Nevena i Luis dobili su sina Miodraga koji sada živi u Nemačkoj.

Ipak ova ljubav nije opstala. "Taj brak bio glup potez. Razveo sam se 1979. godine", rekao je on.

Život ga je kasnije odveo u Nemačku gde je stekao i državljanstvo te zemlje.

"Zbog poslovnog zatišja jedno vreme morao sam da, za sedamnaest maraka na sat, perem stepenice u Minhenu. Kada su ponovo krenule svirke, upoznao sam Dubravku, moju drugu suprugu, sa kojom sam bio sedamnaest godina u braku. Danas imamo sina Marka i ćerku Maju."

Nakog gotovo 2 decenije ljubavi, i ovoj vezi je došao kraj.

U trenutku razvoda sa Dubravkom 1999. godine Luis je u novi život zakoračio sa samo jednom torbom na leđima, a potom je upoznao devetnaest godina mlađu Silvanu Stojnić. Dvoje dece, Sergije i dve godine mlađi Andrej dokaz su njihove iskrene ljubavi.

"Veoma je jaka žena, poštuje moj način života, a Sergije i Andrej su mi posebna radost", izjavio je jednom prilikom.

Među prvima je kombinovao džez sa srpskim folklorom.

"Kada sam počeo da se zanimam za naš folklor i kada je No smoking orkestra počeo da sarađuje sa Emirom Kusturicom i dublje zahvata ono što su koreni u našoj muzici, onda sam shvatio snagu i kredibilitet koji Luis ima prilikom izvođenja svojih pesama", rekao je Dr Nele Karajlić opisujući Ljubišu Stojanovića, muzičara čiji su upečatljiv izgled i urođeni talenat već nadaleko čuveni.

Ni Kusturica, legendarni reditelj, nije ostao dužan u osvrtu na ovog rođenog Leskovčanina. Kada je režirao spot u Maroku u kojem je Luis bio zaštitno lice za najvećeg internet provajdera u Italiji, istakao je:

"On je kod nas napravio vrstu muzike koja se veoma uspešno odupire vesternizaciji na jedan kompromisni način i upravo to ga čini dopadljivim, a ja znam da moja majka vrlo rado sluša njegove pesme."

Godine 1980. snimio je prvi album pod imenom „Ne kuni me, ne ruži me, majko“, koji je uspešno prodavan u Srbiji i Jugoslaviji. Bio je poznat kako po upečatljivom nastupu tako i po scenskoj pojavi.

"Odlučio sam da promenim imidž pre jednog nastupa na moru 1981. Obrijao sam glavu, pa su me mnogo pažljivije gledali i slušali. U to vreme niko nije bio ćelav. Svake večeri brijao sam glavu, a koža me je pekla sve dok se nisam navikao. Kum mi je, valjda inspirisan mojom obrijanom glavom, pričao da se u Kairu, gde radi njegova majka, nose galabije slične onima koje su se nosile ovde za vreme Nemanjića. Naručio sam nekoliko komada, a posle sam ih šio. Sada ih imam u raznoraznim dezenima i krojevima, u više od osamdeset varijanti", rekao je jednom prilikom.

Zajedno sa srpskim bendom „Flamingosima“, pobedio je na Beoviziji 2006. godine pesmom Ludi letnji ples. Na Evropesmi-Europjesmi 2006. koja je održana 11. marta u Sava centru u Beogradu, „Flamingosi i Luis“ su osvojili drugo mesto.

Legendarni Luis snimio je dvanaest albuma, osvojio je sva postojeća domaća priznanja, a nagrade je uvek primao mirno i bez euforije.

"Prija mi život i sve što ide uz posao koji radim, čak i neispavanost. Jednom prilikom ostao sam budan devet noći i devet dana. Posle toga spavao sam četrdeset osam sati neprekidno. Inače, ne volim svađu, rasprave, prepirke. Izgradio sam svoj svet i u njemu se osećam najbolje."

Bio je rođeni optimista. Na primer kada je počeo da gradi kuću, nije imao više od dve i po hiljade evra, ali ga to nije sprečilo da ostvari svoj cilj.

"Uz veliku pomoć prijatelja uspeo sam da za petnaest meseci napravim svoj dom. Potrebno je davati, da bi mogao da primaš. Verujem da, ako je čovek optimista, ne postoji način da propadne. Lepo je da te mnogi vole, ali uvek treba imati na umu da ima bar isto toliko ljudi koji te ne vole. Da li se svakome sviđa moja muzika? Ne. Ali, ja vidim samo one kojima ona prija — rekao je jednom prilikom."

Iako je imao velike planove za budućnost, njegov život okončan je tračigno 31. jula 2011. godine stradao je u sobraćajnoj nesreći u Feketiću. Sahranjen je u četvrtak 4. avgusta 2011. na groblju Zbeg u Borči.

Iza sebe je ostavio suprugu i šestoro dece.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs