TANJA JE POKUŠALA DA SE UBIJE JER JOJ SE GADILO TELO POSLE SILOVANJA: "Prvi put je to uradio kad sam imala 10 godina"

Žrtve zlostavljanja se često nikada ne oporave od trauma, a nažalost zlostavljači ne bivaju kažnjeni ni upola od onoga koliko zaslužuju

Lifestyle
17:14h Autor:
TANJA JE POKUŠALA DA SE UBIJE JER JOJ SE GADILO TELO POSLE SILOVANJA: "Prvi put je to uradio kad sam imala 10 godina"
Tanja Vejn, Foto: preentscreen/Facebook

Zlostavljanje može da ostavi duboke traume i da bude jako traumatično iskustvo koje ostavlja ozbiljne posledice na žrtve, a često se dešava da se nikada u potpunosti ne oporave od traume. Nažalost, čini se da zlostavljači često ne budu kažnjeni onoliko koliko zaslužuju za svoje zlodelo. Ova bolna realnost ilustrira priču Tanje Vajn, koja je preživela traumatično seksualno zlostavljanje već sa deset godina.

Tanja je bila samo devojčica od deset godina kada ju je prvi put zlostavljao. Ova agonija je trajala četiri dugih godine, sve dok nije napunila četrnaest. Tada je, konačno slomljena, završila u psihijatrijskoj ustanovi. Njeno duševno i fizičko zdravlje bilo je toliko narušeno da je tri godine bila prisiljena da se hrani putem sonde.

Ovo je bio samo početak njene borbe

U svojim dvadesetim, suočila se sa najtežim trenucima u svom životu. Tanja je prvi put pokušala da se ubije. Ovo je bila tačka preokreta u njenom životu, kada je shvatila koliko je hrabra i odlučna da prebrodi sve što je prošla.

Ključnu podršku tokom ovog teškog perioda pružala joj je njena baka. Međutim, kada je saznala da je njena baka preminula, Tanja je pronašla unutarnju snagu da se bori za svoj oporavak. Odlučila je da se ne preda traumi koja ju je pratila gotovo celog života, već da se suoči s njom i izbori za bolje sutra.

Danas, Tanja ima 34 godine, udala se i ima dva sina. Ona je postala inspiracija mnogima jer je odlučila da progovori o svojoj traumatičnoj prošlosti kako bi pomogla drugim ženama koje su prošle kroz slične traume. Njena priča je svetlo na kraju tunela, podsećajući nas da se čak i nakon najmračnijih trenutaka u životu možemo izdići iz pepela i pronaći sreću.

"Ponovo sam izgradila svoj život, imam decu, udata sam, imam posao, ali i dalje sam pod velikim uticajem zlostavljanja koje sam pretrpela kao dete, i biću do kraja života. Pošto znam do kog nivoa zlostavljanje može da utiče na vas, želim iz svog iskustava da pronađem nešto pozitivno, ako to može da pomogne bilo kome u budućnosti, čak i samo jednoj osobi, onda će sve biti vredno truda", rekla je za "The Sun".

Tanja sada vodi kampanju za poboljšanje dostupnosti testova za bris za žrtve seksualnog zlostavljanja. Njen cilj je da osigura da druge žrtve imaju pristup medicinskoj pomoći i dokazima koji će podržati njihove slučajeve protiv zlostavljača. Njena hrabrost i predanost pomažu da se podigne svest o ovom važnom pitanju i da se pruži podrška onima koji su prošli kroz slične traume.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs