Onaj ručno umućen od slatke pavlake mnogo je ukusniji je od kupovnog u spreju, a rado ga stavljamo na sveže voće, u čašice s raznim kremovima na bazi pudinga ili pak kao dodatak uz slatke pite, a da o šlagu na vrućoj čokoladi ne govorimo. Njegova slatka namena nađe se u svakoj sezoni, a kad je voće sočno i slatko, pomešano s hladnim šlagom, odlična je poslastica da se brzo zasladite.
Kod šlaga je nezgodno što mu je tekstura najlepša neposredno pre posluživanja, što nekad zna da napravi problem, pogotovo ako su na meniju i neka druga jela koja želite da poslužite. Ipak, pripremiti ga unapred nije nemoguće, naročito ako ga malo doradite.
Tajni sastojak
Sve što vam treba je malo grčkog jogurta, koji ćete dodati u šlag! Naravno, možete ubaciti bilo koji gušći, ali grčki jogurt će ga na nežniji način učiniti još ukusnijim za jelo. Potrebna je samo jedna vrhom puna kašika jogurta na 240 ml pavlake za šlag, a pritom je važno, ponavljamo bude punomasan i nikako redak.
Duže čvrst
Dodatna kiselkastost ovako spremljenog šlaga dobro će vam doći ako poslužujete slađi desert jer će vam pomoći da izbalansirate ukuse. A masnoća koju grčki jogurt dodaje u šlag pomaže mu da održi i strukturu tokom stajanja. To znači da ćete ga ovako pripremljenog moći da držite neko u frižideru dok ne dođe red na njega da se iskoristi u desertu, a da se ne raspadne i razdvoji, što će vam osloboditi prostor za neke druge aktivnosti koje ste planirali u kuhinji.