NAJVEĆI JE TRAGIČAR SRPSKOG FUDBALA: Novac proćerdao na opijate, depresija ga samlela, danas radi u magacinu za 400 evra

Bio je fudbaler Jugoslavije, najveći svetski klubovi su se za njega otimali, danas je na rubu egzistencije, a kaže da propast pripisuje autogolu

Lifestyle
13:08h Autor:
NAJVEĆI JE TRAGIČAR SRPSKOG FUDBALA: Novac proćerdao na opijate, depresija ga samlela, danas radi u magacinu za 400 evra
Predrag Spasić, Foto: preentscreen/Youtube

Predrag Spasić, koji danas broji 58 godina, ostao je zapažen u svetu fudbala kao bivši jugoslovenski fudbalski reprezentativac. Njegova sportska karijera je obeležila njegovu odanost i strast prema igri, a mnogi ga pamte kao pouzdanog i talentovanog igrača.

Rođen u Kragujevcu, Spasić je pokazao svoj rani talenat za fudbal i brzo je privukao pažnju trenera i skauta. Njegov napredak i posvećenost igri ubrzo su ga doveli do mesta u reprezentaciji Jugoslavije, gde je nosio dres sa ponosom. Njegova prisutnost na terenu bila je od vitalnog značaja za tim, jer je kombinovao izuzetnu tehniku sa čvrstom defanzivnom igrom.

Međutim, jedan od najupečatljivijih trenutaka u Spasićevom fudbalskom životu dogodio se tokom Svetskog prvenstva 1990. godine. Jugoslavija se tada suočila sa Argentina u četvrtfinalu turnira, a meč je završio bez golova nakon produžetaka. Sudbina je odlučena putem izvođenja penala, a Predrag Spasić bio je deo tima koji se suočio s ovim stresnim trenucima.

Nažalost, Jugoslavija je izgubila taj ključni penal-serijal protiv Argentine, što je značilo da su završili svoj put na Svetskom prvenstvu. Iako je taj trenutak bio izuzetno razočaravajući za Spasića i njegove saigrače, ne sme se zaboraviti da su postigli značajne uspehe i da su dostojanstveno predstavljali svoju zemlju na međunarodnoj fudbalskoj sceni.

Predrag Spasić, nekadašnji poznati fudbaler i bivši reprezentativac, suočava se s teškom ekonomskom situacijom nakon što je izgubio sav novac koji je zaradio tokom svoje uspešne karijere u fudbalu. Nažalost, njegova priča ukazuje na izazove s kojima se mnogi sportisti susreću nakon što se povuku iz profesionalnog sporta.

Spasić je tokom svoje karijere zarađivao značajne sume novca igrajući fudbal, ali nažalost, nije uspeo da očuva tu finansijsku stabilnost. Kako bi investirao svoje prihode, odlučio se za ulaganje u projekat koji se, nažalost, nije isplatio i završio je bankrotom. Ovaj neuspeh je verovatno bio emotivno i finansijski težak udarac za Spasića, čija je karijera bila obeležena uspesima na fudbalskom terenu.

"Da, lična. Posle svega toga imao sam nekih problema, uložio sam u jednu firmu neka sredstva koja su mi zbog bombardovanja i svega onoga što se dešavalo, propala, doživeo sam finansijski gubitak. Posle toga sam se razočarao. Pao sam u neku letargiju, depresiju i još neke dodatne loše stvari su se dešavale u mom životu, tako da sam se bogami jedno deset godina borio sam sa sobom i uz pomoć familije, mog brata Bojana i jedne doktorke koja mi je puno pomogla, uspeo sam da se stabilizujem i izlečim od depresije“, ispričao je Predrag Spasić za Sport klub.

"Pa, meni kada se to sve izdešavalo, malo više sam se povukao u sebe jer sam krivio samog sebe što sam dozvolio da se meni to desi. I onda sam se sklanjao od ljudi, bilo me je iskreno i sramota svega. Tako da je neko vreme prolazilo. Sada imam 58 godina, može da se desi da završim, da upišem tu trenersku, pa da vidim. Nikad nije kasno."

Danas, Spasić se suočava s potrebom za ekonomskom podrškom i živi skromno. Njegov trenutni posao u magacinu u Kragujevcu donosi mu prihod od svega 400 evra mesečno, što je znatno manje nego što bi se očekivalo od nekadašnjeg fudbalskog profesionalca.

Iako je suočen s ovim teškoćama, Spasić zrači izuzetnom snagom volje i odlučnošću da se suoči s izazovima. Izjavom da "treba biti jak da se sve savlada," pokazuje da nije izgubio svoju borbenost i optimizam.

Pre toga, Spasić se 30 godina nije pojavljivao u medijima, a nakon što je javnost saznala za ovaj slučaj, javilo mu se Udruženje veterana Real Madrida.

To udruženje pomaže bivšim igračima kraljevskog kluba i nije retkost da fudbaleri koji su igrali za Real imaju finansijskih problema.

Sada su obećali da će pomoći Spasiću.

"Srećan sam zbog toga. Ponosan sam, možda sam ja kriv. Sve što mi se desilo jako me je pogodilo i nisam ni sa kim razgovarao. Živeo sam u tišini i zatvorio se u sebe", rekao je Spasić.

Autogol karijere Predraga Spasića

Jedan od ključnih trenutaka koji će zauvek ostati urezani u pamćenju fudbalera Predraga Spasića je autogol koji je postigao u meču protiv moćne Barselone. Taj trenutak, iako bolan za njega, ostao je neizbrisiv deo njegove karijere i njegovog sportskog nasleđa.

Spasićeva karijera bila je obeležena izvanrednim trenucima i uspesima, ali upravo ovaj autogol ostao je kao senka nad njegovim sportskim putem. Kada se priseća tog trenutka, Spasić ne krije da bi ga promenio da može. Taj osećaj odgovornosti za sopstveni autogol i svest da je taj trenutak mogao promeniti tok utakmice i možda i celu njegovu karijeru, duboko su ga pogađali.

Opisavši sam trenutak autogola, Spasić prenosi svoje osećaje i nerazumevanje tog trenutka. Golman je preuzeo inicijativu i postavio se kao da će rešiti situaciju, ali to je dovelo do nesporazuma između njih dvojice. Spasić je bio zatečen, a lopta je završila u mreži, čime je Barselona povela u tom meču. Ovaj gol nije samo označio prednost Barselone, već je ostavio dubok emotivni trag na Spasiću.

"Golman je krenuo na loptu i rekao da je njegova… Zaklonio me je i ja sam bukvalno bio zatečen, da li tamo ili ovamo i ne znam, postavio sam glavu baš gde ne treba. Najgore mi je bilo kad su navijači Barselone skandirali moje ime. Pobedili su nas tada 2:1."

Najteže za njega bilo je suočavanje s posledicama tog trenutka na terenu i van njega. Trenutak koji je promenio tok utakmice i ispisao se kao njegov autogol ostao je zauvek urezan u njegovoj memoriji.

Ipak, Spasićeva karijera treba da se pamti po mnogo više od tog autogola, jer je doprineo fudbalskom svetu i ostavio svoj trag u istoriji igre.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs