KAKO DA VAŠE MUŠKATLE PREŽIVE JESEN I ZIMU? Uz ove savete cveće će bujati i sledeće godine

Jesen i zima definitivno nisu razlozi da bacite svoje cveće koje ste negovali tokom leta, potrebno je da sledite par koraka

Bašta
14:15h Autor:
KAKO DA VAŠE MUŠKATLE PREŽIVE JESEN I ZIMU? Uz ove savete cveće će bujati i sledeće godine
Muškatle, Foto: Shutterstock

Jesen je već na pragu, a temperature su u padu. Vreme je da se posvetimo brizi o našem dragocenom cveću, a danas ćemo se posvetiti muškatlama, tim omiljenim lepoticama koje krase prozore i balkone mnogih ljubitelja cveća. U nastavku teksta pronaći ćete korisne savete o tome kako pravilno zbrinuti svoje muškatle kako bi ostale bujne i zdrave i tokom zime, ali i kako biste ih pripremili za narednu godinu.

Muškatle
foto: Shutterstock

Prvo i osnovno pravilo je da ne verujete onima koji tvrde da muškatle ne mogu prezimiti. Sa samo nekoliko jednostavnih koraka, možete osigurati da vaše muškatle prežive i zablistaju sledećeg leta.

Priprema za zimu: Prvi korak je uklanjanje svih cvetova sa vaših muškatli, bez obzira da li su sveži ili uveli. Takođe, ručno uklonite i sve listove. Ovo je važno kako bi se biljka oslobodila nepotrebnih tereta i energije koja bi inače odlazila na održavanje cvetova i listova.

Skraćivanje muškatli: Botaničari preporučuju da skratite svoje muškatle tako da ostanu visine od oko 20 centimetara. Ovo će im pomoći da ostanu kompaktnije i lakše se neguju tokom zime.

Cveće, prozor, Proleće, Muškatle
foto: Shutterstock

Unutrašnji smeštaj: Sada je vreme da premestite muškatle u unutrašnji prostor. Idealno bi bilo da budu u prostoriji gde temperatura tokom zime ne pada ispod 10 stepeni Celzijusa. Ovo će ih zaštititi od hladnih temperatura i smrzavanja.

Zalivanje tokom zime: Tokom zime, zalivajte muškatle samo jednom mesečno. Ovo je dovoljno da održe minimalnu vlažnost, ali nemojte ih preplaviti vodom jer će inače trunuti.

Odmaranje biljke: Tokom zime, muškatle ne treba prihranjivati. Ovo je period odmora za biljku, i dodavanje đubriva može poremetiti taj proces mirovanja.

Proljeće i presađivanje: Kada dođe proleće, vreme je za osvežavanje muškatli. Presadite ih u nove saksije i unesite ih na balkone ili prozore kako bi ih ponovno izložili svetlu i toploti. Takođe, sada možete ponovno početi sa redovnim zalivanjem i prihranjivanjem kako biste podstakli rast i cvetanje.

Muškatle
foto: Shutterstock

Prateći ove korake, vaše muškatle će preživeti zimu i nagraditi vas prelepim cvetovima sledeće godine. Ova briga o biljkama ne samo da će očuvati njihovu lepotu, već će i produžiti njihov životni vek, čineći vaš dom još ugodnijim i šarenijim mestom tokom cele godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs