KAMPOVI ZA GOJENJE DEVOJČICA U AFRIČKOM PLEMENU: Za dobru udaju dnevno moraju da pojedu 16.000 kalorija ili slede batine

Kako bi devojčice u izrasle u devojke krupnog tela i lakše našle muža, roditelji ih šalju u kampove u kojima su primorane da pojedu više hiljada kalorija dnevno.

Lifestyle
Autor:
KAMPOVI ZA GOJENJE DEVOJČICA U AFRIČKOM PLEMENU: Za dobru udaju dnevno moraju da pojedu 16.000 kalorija ili slede batine
Pleme u kome su devojčice primorane da budu debele, Foto: onrad Duroseau / Zuma Press / Profimedia

U Mauritaniji živi oko 3,2 miliona ljudi, a jednu trećinu stanovništva čine Mavri, koji su poznati po pridržavanju jednog neobičnog, a za mnoge i monstruoznog običaja.

Kako su u ovoj afričkoj zemlji gojazne žene simbol lepote, 5-godišnje devojčice se šalju na farme u Mauritaniji kako bi se ugojile, pa nije nimalo čudno što su primorane da konzumiraju i do 16.000 kalorija dnevno.

Devojčice odovode u posebne kampove
Devojčice odovode u posebne kampove foto: GEORGES GOBET / AFP / Profimedia

Ova tradicija je poznata pod imenom leblouh i smatra se "doterivanjem" devojčica kako bi u budućnosti našle dobrog muža.

U svetu u kome se mršavost smatra veoma poželjnim izgledom i u kome postoji mnoštvo projekata koji se odnose na gubitak telesne težine, ovaj podatak možda deluje neobično, ali je reč o veoma staroj praksi.

Naime, u ovim "kampovima" svakog dana devojčice prate plan ishrane prema kome treba da pojedu dva kilograma usitnjenog prosa, dve šolje maslaca i pet litara kamiljeg mleka. Neposlušne devojčice koje odbiju da jedu kao kaznu dobijaju batine. U slučaju da ne mogu da se suzdrže od povraćanja, one moraju da pojedu hranu koju su izbacile.

Kako je moguće da roditelji ne samo da dopuštaju ovo već rado šalju svoje ćerke u "kampove za gojenje"? Mint Eli, koja se nalazi na čelu udruženja Woman Heads of Households objašnjava to rečima: "U Mauritaniji veličina žene ukazuje na količinu prostora koju ona zauzima u srcu njenog muža. Kao i u mnogim drugim manje razvijenim zemljama, žena predstavlja imovinu svog supruga i kao takva, ona je simbol njegovog bogatstva. Što je krupnija žena, to je njen suprug bogatiji."

Ipak, stvari su počele da se menjaju proteklih godina. S jačanjem vladinih kampanja i boljim obrazovnim sistemom, ova vrsta razmišljanja je sve manje zastupljena. Iako postoje neke porodice koje i dalje insistiraju na starom idealu lepote, ali su se, umesto slanja dece u kampove, opredelile za nešto savremeniju varijantu – korišćenje hemijskih suplemenata za gojenje.

Mauritanija
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs