U IZOLOVANOM PLEMENU ZRELE ŽENE SE UDAJU ZA DEČAKE OD 10 GODINA: Vaspitavaju ih po svojim merilima i one vode glavnu reč

Bonda pleme iz Indije, poznato je po tome da se u njemu odrasle žene udaju za dečake i vaspitavaju ih do punoletstva.

Zanimljivosti
12:20h Autor:
U IZOLOVANOM PLEMENU ZRELE ŽENE SE UDAJU ZA DEČAKE OD 10 GODINA: Vaspitavaju ih po svojim merilima i one vode glavnu reč
U izolovanom plemenu žene se udaju za dečake od 10 godina, Foto: Samiran Nandy/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Izolovano šumsko pleme Bonda iz unutrašnjosti jugozapadne Indije je poznato po svom neprihvatanju tekovina moderne civilizacije i često agresivnim ponašanjem prema strancima, kako bi sačuvali svoje primitivne društvene običaje i tradicije.

A oni malobrojni koji su uspeli da stupe u kontakt sa njima, tvrde kako su svoj cilj uspešno i ostvarili - jer se njihova kultura i tradicija nije menjala tokom poslednjih nekoliko hiljada godina.

Bonda pleme ne prihvata tekovine modrene civilizacije
Bonda pleme ne prihvata tekovine modrene civilizacije foto: Profimedia

Kako se poslednjih decenija okolina u kojoj žive značajno izmenila, uloge oko održavanja domaćinstva i skupljanja hrane su se izmenile. Veći deo plemena živi od poljoprivrede, dok neke od žena odlaze na lokalnu pijacu da bi razmenile dobra i tom prilikom dopustile turistima da ih fotografišu u zamenu za novčanu naknadu, piše National Geographic.rs

Ovo ne čudi s obzirom da one strancima privlače pažnju svojom odećom i ukrasima, ali i samom činjenicom da pripadaju veoma izolovanoj zajednici s kojom je teško stupiti u kontakt. Većina njih je poluodevena, a najkarakterističniji komad odeće predstavlja tkanina kojom prekrivaju struk po imenu "ringa".

Privlače pažnju svojom odećom i ukrasima
Privlače pažnju svojom odećom i ukrasima foto: Profimedia

Pored toga, žene ovog plemena su poznate po tome da briju glave i da ih potom ukrašavaju trakama od šarenih perli koje same prave. Dok umesto majici, nose gomilu ogrlica i traka.

Ova posebna ljubav prema ukrašavanju se ogleda i u tome, da im je gotovo svaki deo tela prekriven aksesoarima napravljenim od mesinga, aluminijuma ili perli. Dok muškarci umesto ukrasa nose svoje smrtonosne lukove i strele preko leđa.

 Zrela žena se obično uda za muškarca od 10 godina
Zrela žena se obično uda za muškarca od 10 godina foto: Profimedia

Ipak, najzanimljivija stvar kada je ovo primitivno društvo u pitanju predstavlja priviligovan položaj žena u zajednici. Pre svega ovo se ogleda u tome da su one primarni dobavljači hrane, ali i da su dominantni partneri u braku.

Ono što je posebno interesantno u njihovoj kulturi je to što se žene udaju za veoma mlade dečake i pola svog života provedu vaspitavajući svog muža, da bi im on tu negu i brigu vratio pod stare dane.

u Bonda plemenu žene su privilegovane u odnosu na muškarce
u Bonda plemenu žene su privilegovane u odnosu na muškarce foto: Profimedia

Zrela žena se obično uda za muškarca od 10 godina, a potom nastavi da se brine za njega, vaspitava ga i odgaja tako da se on brine za nju pod stare dane. Prilikom udaje žene imaju 25 ili čak 30 godina, dok se muškarac od 14 godina smatra prestarim da bi nekoj od njih bio muž.

Prilikom udaje, momak je taj koji mora da plati miraz - a broj krava koji daje njenoj porodici zavisi od samog socijalnog statusa buduće neveste. U slučaju razvoda, ako je žena uhvaćena u preljubi ona mora da vrati dvostruko više nego što je mladoženja dao za miraz.

Ipak, ukoliko je muškarac prouzrokovao neku vrstu nepravde koja je rezultirala razvodom, on više ne može da stupi u ugovoreni brak. A interesantan podatak je da za razliku od mnogih drugih populacija u Indiji, broj žena među Bondama znatno premašuje broj muškaraca.

Broj žena među Bondama znatno premašuje broj muškaraca
Broj žena među Bondama znatno premašuje broj muškaraca foto: Profimedia

Nakon što član zajednice umre, njegovi srodnici ga kremiraju na lomači. Jedan od njih potom mora da utvrdi uzrok smrti, tako što napola spaljene kosti udara kamenjem. Ukoliko se one raspadnu, smatra se da smrt nije nastala zbog upotrebe crne magije. U suprotnom, u celi slučaj se meša lokalni šaman, koji uz pomoć bajalica i rituala pokušava da otkrije ko je krivac. Kada se utvrdi ko je ta osoba, seosko veće odlučuje o kazni i osveti magijom.

Prilikom udaje, momak je taj koji mora da plati miraz
Prilikom udaje, momak je taj koji mora da plati miraz foto: Samiran Nandy/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ovakav način života i razni običaji vezani za obavezan brak u kombinaciji sa smanjenjem šumskih staništa i siromaštva, doveli su u opasnost čitavo pleme od nestanka.

Prema podacima popisa iz 2011. godine ostalo ih je još samo oko 12.000, nakon čega su pokrenuti projekti da se oni integrišu u modreno društvo. Međutim, njihov izrazito agresivan stav prema ovim pokušajima je uništio nadu za njihovu svetlu budućnost.

Bonda pleme ima 12.000 ljudi
Bonda pleme ima 12.000 ljudi foto: Profimedia

Pored navedenih problema, još jedna ozbiljna prepreka za budući razvitak društva predstavlja i alkoholizam među muškarcima - koji većinu vremena provode u kuvanju i konzumiranju pića od pirinča, palme i cveta mahua. A ako se uzme u obzir da su od mladosti obučeni da koriste luk i strelu, onda ne čudi da u kombinaciji sa opijatima često dolazi do bratoubistava.

U kombinaciji sa opijatima često dolazi do bratoubistava
U kombinaciji sa opijatima često dolazi do bratoubistava foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs