pleme ljudoždera

JEDUĆI LJUDSKE MOZGOVE SMATRALI SU DA ĆE BITI PAMETNIJI: Običaji i rituali koje ovo pleme ima su BIZARNI

Pleme Dani je pleme ljudoždera koje važi za jedno od najopasnijih na svetu, a njihovi običaju su bizarni.

Zanimljivosti
18:40h Autor:
JEDUĆI LJUDSKE MOZGOVE SMATRALI SU DA ĆE BITI PAMETNIJI: Običaji i rituali koje ovo pleme ima su BIZARNI
Pleme Dani ima bizarne običaje, Foto: Profimedia

Pleme Dani važi za jedno od najopasnijih na svetu, a poznato je i po tome što su njegovi članovi ljudožderi. Žive gotovo potpuno izolovani od ostatka sveta, u zabačenom kraju Zapadne Nove Gvineje u Indoneziji.

Njihov je dom selo u plodnoj dolini Baliem, okruženoj planinama koje dosežu visinu od 4500 metara. Kako bi preživeli, sade brojne vrste krompira i uzgajaju svinje koje za njih predstavljaju veliku važnost.

Pleme Dani
Pleme Danifoto: Profimedia

Za ovo pleme čulo se 1938. godine, kada ih je sasvim slučajno otkrio američki filantrop Ričard Arčbold, tokom ekspedicije. On je tada zapazio zanimljive detalje vezane za njihov način života, uočio je kako je plemenu metalno oruđe nepoznato te kako koriste drveni alat, lukove i strele. Prema njegovom zapažanju, znatno su nižeg rasta, visoki su nešto manje od metar i po.

Međutim, ovo pleme ima bizarne rituale koje civilizacija ne može da prihvati. Naime, nakon smrti bliskog člana porodice, ženama se odsecaju gornji delovi prstiju pre odlaska na sahranu. Njima se takođe utrljava pepeo i glina na lice Ovi rituali predstavljaju iskazivanje žalosti.

Pre amputacije, čvrsto se zaveže konac oko gornje polovine prsta i drži 30 minuta kako bi utrnuo, zahvaljujući čemu se ublažava bol. Odsecanje uglavnom vrši neki član porodice, a nakon toga rana se spaljuje kako bi se zaustavilo krvarenje.

Pleme Dani
Pleme Danifoto: Profimedia

Pleme brakove sklapa po principu dogovaranja, ali moguće je i da se desi venčanje iz ljubavi. Za njih svinje obično imaju veliku ulogu, pa se dešava i da muški članovi svoje ćerke, a neretko i žene daju da bi zauzvrat dobili svinje.

Svadbene svečanosti održavaju se isključivo u vreme značajnih datuma i praznika, odnosno u vreme gozbi.

Još jedan bizaran običaj vezuje se za pleme Dani. Naime, često se dešava da se na njihovoj trpezi nađe ljudsko meso. Prema tradiciji, onaj ko pojede srce neprijatelja preuzeće snagu i vitalnost pokojnika.

Pleme Dani
Pleme Danifoto: Profimedia

Jedući ljudski mozak smatrali su da će biti pametniji, a jedući noge verovali su da će im dati snagu da budu brži.

Naučnici smatraju da je ljudsko meso poslužilo kao izvor proteina tokom nestašice životinja. Poznati su po svojoj gostoljubivosti, a iako ne govore strane jezike, pokušavaju da se sporazumeju rukama i nogama – i to najčešće vrlo uspešno.

Pleme Dani
Pleme Danifoto: Profimedia

Međutim, ukoliko osete da je neko neprijateljski nastrojen, vrlo brzo se može naći na njihovoj trpezi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs