KOLIKO KOŠTA PUT KOLIMA NA MORE: Albanija najisplativija, a evo koliko treba da izdvojite za Crnu Goru, Grčku i Hrvatsku

Koliko košta put kolima na more i koja država je najisplatjivija.

Lifestyle
13:45h Autor:
KOLIKO KOŠTA PUT KOLIMA NA MORE: Albanija najisplativija, a evo koliko treba da izdvojite za Crnu Goru, Grčku i Hrvatsku
Koliko košta put kolima na more, Foto: Shutterstock

Sezona odmora i letovanja polako počinje, a mnogi već uveliko prave organizaciju. Bilo da idete preko agencijskih angažmana ili svojom organizacijom, novac je svakako potreban.

Mnogi Srbi na putovanja idu automobilom, a ono što sve zanima jeste koliko iznose troškovi puta u koje su uključeni gorivo i putarina.

Grčka

Grčka, Ostrva
foto: Profimedia

Ako biste, recimo, da letujete u popularnom Sartiju na Sitoniji, gorivo za jedan pravac bi vas koštalo oko 80 evra, a put bi trajao nešto više od osam sati jer treba preći oko 770 km, kao što pokazuje Mišlen planer puta.

Što se tiče putarine, u Srbiji do Preševa ona košta 1.690 dinara.

Putarina kroz Severnu Makedoniju košta 8,5 evra, dok je deo od Evzonija do Soluna oko tri evra. Magistralni put koji vodi dalje do Halkidikija, Kavale ili Tasosa se ne plaća.

S druge strane, auto-put do Jonskog mora košta 10,5 evra, a ko ide skroz do Atine ili dalje može da plati i do 30 evra, piše sajt Kamatica o cenama putarine posle ovogodišnjih poskupljenja.

Hrvatska

Hrvatska
foto: Shutterstock

Od Beograda do Rijeke ima oko 550 kilometara i gorivo bi vas okvirno koštalo u jednom pravcu oko 60 evra, a put bi trajao oko pet sati.

Pod uslovom da se cene putarina u međuvremenu ne budu menjale, na naplatnoj rampi u Šidu putarina je 479 dinara, tj. oko četiri evra.

Niame, do Rijeke je putarina iz Beograda nepunih 30 evra.

Do Splita, ako se ide auto-putem kroz Hrvatsku sve vreme, potrebno je 44 evra, 17 evra su putarine do Zagreba, a od Zagreba do Splita treba 24 evra, dok je od hrvatske prestonice do Dubrovnika putarina 30 evra. Ako se na to dodaju i one od Beograda do Zagreba, do Dubrovnika bi iz Beograda trebalo izdvojiti oko 50 evra.

Crna Gora

Crna Gora, Budva
foto: Profimedia

Ako krenete do komšijske Cne Gore, recimo, od Beograda do Herceg Novog, preći ćete 517 km. Ruta preko Bosne i Trebinja je najbliža, stoji na Mišlenovom sajtu.

Za taj put autom trebaće vam, u idealnim okolnostima, nešto manje od osam časova. Za gorivo prema ovom kalkulatoru trebaće vam oko 60 evra u jednom pravcu.

S druge strane, ko krene prema Crnoj Gorina auto-putem Miloš Veliki, putarinu će platiti oko četiri evra, odnosno oko 480 dinara. U Crnoj Gori putarina za deonicu auto-puta Bar-Boljare za putnička motorna vozila iznosi 3,5 evra.

Za prolazak kroz tunel Sozina potrebno je izdvojiti 2,5 evra, dok putnička vozila putarinu na deonici Meljine–Trebinje plaćaju tri evra.

Albanija

Albanija, Plaža, Leto, More
foto: Shutterstock

Najpopularnije letovalište u Albaniji je Saranda i sve više Srba ga bira kao letnju destinaciju. Do lepih prostranih peščanih plaža albanskog primorja treba da pređete oko 850 km. Okvirno vreme puta je nešto više od 11 sati vožnje. Za gorivo bi vam trebalo za jedan pravac oko 90 evra.

Deonica za sada jedinog auto-puta kroz Albaniju, koji ide od granice sa Kosovom i Metohijom do Drača, plaća se pet evra.

(Stil/ Nova)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs