neutrašiva žena!

SNEŽANA JE BICIKLOM KRENULA NA PUT OKO SVETA SA 5 € U DŽEPU: Doživela je nezamislive stvari i postala SVETSKA ATRAKCIJA

Svetska putnica Snežana Radojičić nekada je bila profesorka književnosti, a danas je avanturistkinja koja obilazi svet na bicikli i uživa u slobodi i otkirvanju novih predela na zemlji.

Zanimljivosti
13:39h Autor:
SNEŽANA JE BICIKLOM KRENULA NA PUT OKO SVETA SA 5 € U DŽEPU: Doživela je nezamislive stvari i postala SVETSKA ATRAKCIJA
Foto: Printscreen Instagram / ciklonomad

Snežana Radojičić, inače po obrazovanju profesorka knjižvenosti i pisac, odlučila je 2011. godine da napusti stalan posao i svoj život promeni iz korena, a od tog momenta je prati epitete - avanturistkinja. Naime, ova hrabra dama je tada pošla sama na put oko sveta biciklom starim 40 godina sa osam brzina i po 5 evra dnevnog budžeta. Ističe da je putujući pripovedač, kao i da sada živi svoj san o slobodi i kreativnosti.

- Način života koji sam izabrala sigurno nije lak, ali za mene je vredan, ispunjava me, a verujem i da knjige koje pišem ostavljaju trag. Nisam se obogatila materijalno, nemam ušteđevinu, preživljavam svaki dan kao većina vas, ali sam srećna i prebogata prijateljima, doživljajima, iskustvima. Nakon svih ovih godina, mislim da više ne bih ni umela da živim drugačije - rekla je jednom prilikom Snežana, čije se knjige o doživljajima sa putovanja čitaju u dahu.

Za 11 godina prešla je više od 80.000 km, posetila je 53 zemlje na četiri kontinenta i nastavalja dalje ka Aljasci. Vozila je, između ostalog, po Himalajima na 5.416 metara nadmorske visine, zatim 1000 km po pustinji Gobi, 1600 km po pustinj Atakama, Andima, Sibiru, džunglama Bornea, Amazoniji..

Osim toga, neustrašiva Snežana pela se na vulkane u Pacifičkom vatrenom pojasu, prošla je najimpresivnije kanjone, stepe. Porovodila je dane i dane bez ikakvog znaka civilizacije, a verni saputnik svuda joj je maskota Skituljko.

Njena znatiželja je toliko velika da je nije bilo strah da se svuda zavuče, čak i na mestima gde je strašno proći i kolima. Na putu po svetu suočava se sa brojnim prirodnim neprilikama. Tako je na Andima zadesio grad veličine oraha.

Nekada je morala da silazi sa bicikla, jer nije mogla da vozi zbog vetra ogromne jačine. I ne samo to, čak nije mogla ni da korača koliko je bio snažan! Sa druge strane, susretala se i sa toliko obilinim padavinama, da je pomislila da će sve oko nje biti potopljeno.

Neretko nailazi na nepristupačne delova, te se dešava da mora da tegli i svoje prevozno sredsvo, kao i svu propratnu opremu, dok se probija kroz uske i strme staze. Spava u šatoru po 200 noći godišnje i to na tepmereturama od -10 °C do +30 °C.

- Poslednjih skoro 12 godina, živela sam životom istraživanja i otkrića, putujući na dva točka (a ponekad i na dve noge). Od 2011. do 2023. biciklirala sam kroz neka od najlepših mesta na svetu, upoznala meštane, kulute i iskusila prirodu u njenom najčistijem obliku. Moj nomadski život na biciklu otvorio mi je srce za svet mogućnosti i naučio me da uživam u lepoti života - naglašava svetska putnica.

I smatra je život zapravo jedno veliko putovanje i da nema veze sa odredištem, te da treba da naučimo da uživamo u procesu ostvarivanja želja i snova.

- Naučila sam da verujem svojim instinktima, rizikujem i nalazim radost u nepoznatom. Dok nastavljam da putujem, nosim sa sobom sećanja na svoje prošle avanture i saznanje da moje putovanje nikada neće biti završeno. Život nije u vezi sa odredištem, kažu. Reč je o putovanju, kažu. I prokleto su u pravu - istakla je nedavno Snežana na svom Instagramu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs