BEG ARAPKINJE PRATILI SU MILIONI LJUDI: Braća su joj pretila klanjem, majka htela da je zapali, a danas živi slobodno

Devojka iz Saudijske Arabije, Rahaf Muhamed, bežala je od fizičkog i emocionalnog zlostavljanja svoje porodice

Lifestyle
18:35h Autor:
BEG ARAPKINJE PRATILI SU MILIONI LJUDI: Braća su joj pretila klanjem, majka htela da je zapali, a danas živi slobodno
Arapkinja pobegla od zlostavljanja, a sve su pratili milioni ljudi, Foto: Printscreen/twitter/instagram

Pre nešto više od tri godine Arapkinja Rahaf Muhamed oglasila se na Tviteru moleći za svoj život. Tada je odlučila da pobegne iz svoje zemlje u kojoj je živela pod bizarnim pravilima svoje porodice. Njen beg pratili su milioni ljudi, a danas živi potpuno drugačijim životom.

Nakon javne molbe za život, Rahaf je u jednom danu stekla preko 45.000 pratilaca. Noć pre, pokušala je da pobegne iz Saudijske Arabije kada ju je policija sustigla na aerodromu u Bangkoku gde su joj uzeli pasoš i obećali da će je predati njenoj porodici.

Rahaf se tada zaključala u hotelsku sobu, a već jednom nogom bila je na prekretnici života.

Rahaf je pobegla iz svoje žemlje u potrazi za boljim životom
Rahaf je pobegla iz svoje žemlje u potrazi za boljim životom foto: Printscreen/instagram/rahafcaofficial

Priča se završila srećeno. Uspela je da pobegne u Kanadu, a kada je stigla u Toronto 12. januara 2019., našla se pred gomilom simpatizera koji su joj klicali jer je napokon slobodna.

Sledećeg dana, Rahaf je dočekalo stotine pretnji smrću na telefonu, a kako piše u njenim memoarima "Rebel: My Escape from Saudi Arabia to Freedom", to je nije uznemirilo.

"Ugasila sam svoje društvene mreže, odrekla se prezimena i otišla da kupim jaknu", napisala je u jednom delu knjige u kojoj pojašnjava da je beg njena najbolja odluka jer je pobegla od fizičkog, emocionalnog i verbalnog nasilja.

U Torontu, prvo je živela sa kanadsko-jevrejskom porodicom koja joj je pomogla da se privikne na život tamo. Iako se tada plašila novostečene slobode, uz pomoć terapeuta, ali i drugih izbeglih žena iz Saudijske Arabije sa kojim se povezala, uspela je da nađe svoj put.

Pre nego što će napokon postati slobodna, za Rahaf je sve odlučivala njena porodica, uglavnom njena braća koja su, kako kaže, kontrolisala svaki njen pokret. Neke od stvari koje je proživljala, opisala je u svojoj knjizi.

"Već kad mi je bilo devet godina rekli su mi da uvek moram da sedim sa prekrštenim nogama, nikako drugačije", spomenula je.

Rahaf Mohamed uspela je da pomegne u Kanadu
Rahaf Mohamed uspela je da pomegne u Kanadu foto: Profimedia

U njihovoj kući, kako kaže, nije bilo balkona, a govorili su joj i kako "dobra žena ne treba da sedi napolju gde drugi mogu da je gledaju".

"Naši prozori bili su zatvoreni i prekriveni u slučaju da nas muškarac ne bi ugledao. Svaka žena - starija od devet godina, nije smela sama da napusti kuću, čak ni pri poseti komšijama ili kako bi otišla do prodavnice u nabavku. Uvek je morala da bude u pratnji muškarca", istakla je Rahaf.

Rahaf su zabranili da izlazi u javnost, a rekli su joj i kako u budućnosti može da postane jedino učiteljica u školi za devojčice. Za svako kršenje bizarnih pravila, sledile su i bizarne kazne, a majka joj je jednom pretila spaljivanjem.

Rahaf je objavila knjigu u kojoj je sipričala svoju priču
Rahaf je objavila knjigu u kojoj je sipričala svoju priču foto: Profimedia

"Majka je jednog dana zapalila šibicu i držala je blizu mog tela. Rekla je da će moje telo izgoreti ako ukaljam čast svoje porodice, čak i u zagrobnom životu", prisetila se i dodala kako joj je bilo zabranjeno i da vozi bicikl jer bi je to pretvorilo, kako su joj govorili u dečaka ili lezbejku.

"Sa 9 godina nisam smela da budem sama u prostoriji sa braćom - da ne bi izazvala njihovu požudu, a nosila sam i dugu bezobličnu crnu odeću koja mi je sakrivala telo, prsetila se.

Kada je napunila 12 godina, počela je da nosi nikab koji je skrivao i njeno lice, a braća su joj redovno pregledavala mobilni telefon i sve njene poruke.

U jednom trenutnu, Rahaf se počela da se suočava sa depresijom i gubitkom vere u Boga, ističe, a zatim je naletela na mrežu odbeglih saudijskih žena nakon čega počinje da sanja o begu.

Rahaf danas živi život o kom je sanjala
Rahaf danas živi život o kom je sanjala foto: Printscreen/instagram/rahafcaofficial

Prilika joj se ukazala 2018. kada su neki članovi njene porodice otišli na odmor u Kuvajt. Novac je sakrila na bankovnom računu prijateljice i iste noći kupila avionsku kartu.

"Bila sam jako mlada kada sam počela da se pitam da li je je ovo neki oblik kazne i zašto žene moraju da poštuju pravila, a muškarci okolo šetaju slobodni", napomenula je.

Danas, Rahaf uživa u svim stvarima koje su joj bile zabranjene, a naročito u svojoj slobodi. Napravila je tetovažu, a na društvenim mrežama deli i izazovne fotografije.

Otvorila je i nalog na OnlyFansu, stranici za odrasle, ali tvrdi kako tu ne deli eksplicitni sadržaj već da joj profil služi čisto za komunikaciju sa ostalima.

Nedavno, 21-godišnjakinja objavila je fotografiju gde je uporedila sebe u nikabu i bikiniju.

"Najveća promena u mom životu. Od osobe primorane da nosi crnu odoru i da bude pod kontrolom muškaraca - do one koja je sasvim slobodna", napisala je tada.

Tada se našla na meti kritičara iz svoje rodne zemlje koji su joj govorili kako sloboda za nju znači golotinja. Ipak, ona tvrdi da je sloboda za nju mnogo više od toga.

"Želim da sam samostalna. Da sama odlučujem o svom životu, obrazovanju, karijeri i tome za koga ću da se udam", rekla je Rahaf i dodala kako želi da njena knjiga bude inspiracija svim ženama koje prolaze kroz isto.

Uprkos svemu što je prošla, devojci je nedostajala njena porodica. Ipak, iako je pokušala da kontaktira svoju majku i rođake oni su joj rekli da ih više ne zove.

"Moj put bio je mukotrpan, ali mi je omogućio da sazrim, učim i ostvarim svoje snove", rekla je i dodala kako želi da završi fakultet i postane glumica, ali i da pomogne ženama poput nje da pronađu svoj put.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs