NERASKIDIVO PRIJATELJSTVO

JEDNA OD NAJBLIŽIH KRALJIČINIH OSOBA UMRLA JE NA DAN NJENE SAHRANE: Bile su zajedno u ovom važnom momentu PRE 70 GODINA

Pratilja kraljice Elizabete II umrla je baš na dan njene sahrane, što simboliše na neki način i njihovu povezanost.

Lifestyle
13:43h Autor:
JEDNA OD NAJBLIŽIH KRALJIČINIH OSOBA UMRLA JE NA DAN NJENE SAHRANE: Bile su zajedno u ovom važnom momentu PRE 70 GODINA
Pratilja kraljice Elizabete II umrla na dan njene sahrane, Foto: Profimedia

Ledi Meri Rasel, majka petoro dece, baka 12-oro unučadi i voljena supruga David, umrla je u 88-oj godini tokom noći, pred sam početak državne sahrane kraljice Elizabete II. Naime, ove dve dame su bile povezane celog života, a posebno se nisu razdvajale u najvažnijem momentu, kada je njihovo prijateljstvo i počelo.

Kraljica Elizabeta II
foto: Profimedia

Tako je Meri bila uz kraljicu kada je krunisana pre više od 70 godina, noseći joj raskošni plašt, dok je ona hodala kroz Vestminstersku opatiju ka prestolu. Tom prilikom nosila je srebrnu haljinu i tijaru, a duge svilene rukavice su bile neizostavan detalj. Njihova zajednička fotografija obišla je ceo svet i postala jedna od najupečatljivijih sa tog istorijskog događaja.

Kraljica Elizabeta II
foto: Profimedia

- Od svih devojaka naših godina u zemlji, nas šest izabrano je da nosimo kraljičin veo i to nam je puno značilo. Bilo je neodoljivo i dirljivo, neverovatan trenutak! Ali, sve o čemu sam mogla da razmišljam bilo je koliko je plašt pretežak. Nakon toga kraljica nam je svima dala najjednostavniji, a najljepši broš sa svojim inicijalima ispisanim njenim rukopisom u dijamantima - ispričala je Meri svojevremeno.

Otac Ledi Meri bio je prijatelj Kraljice majke iz djetinjstva, a u njenom spomenaru se nalazi i njegova fotografiju sa krunisanja Džordža VI 1937. godine.

Kraljica Elizabeta II
foto: Profimedia

Sledeći tradiciju kraljice Viktorije, pratilje su sve bile kćeri vojvoda, markiza i grofova, neudane i u dobi između 17 i 23 godine. Imale su zadatak da nose plašt, koj je bilo toliko težak, da kraljica nije mogla da hoda bez njihove pomoći.

Posle svečane ceremonije, sa kraljicom Elizabetom ih je slikao čuveni fotograf Cecil Beton, a potom su se pojavile na balkonu palate. I nakon krunisanja, Njeno Visočanstvo je ostalo u bliskim odnosima sa svojim pratiljama.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Kći grofa i grofice od Hadingtona preminula je mirno kod kuće, okružena svojom obitelji.

Kako je izgledalo krunisanje kraljice Elizabete II možete pogledati u galeriji ispod:

1 / 6 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs