Vlada već 65 godina

Detalji krunisanja kraljice Elizabete II: Nije joj ostalo u lepom sećanju, a ovaj detalj na njenoj haljini nosio je skrivenu poruku!

Traumatično iskustvo kraljice Elizabete II

Vip priča
Autor:
Detalji krunisanja kraljice Elizabete II: Nije joj ostalo u lepom sećanju, a ovaj detalj na njenoj haljini nosio je skrivenu poruku!
Foto: Profimedia

Elizabeta II definitivno je kraljica sa najdužim vladarskim stažom. Ona čak 65 godina vlada nad 16 kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni je poglavar crkve Engleske.

Njeno krunisanje održano je 2. juna 1953. godine, a Elizabeta je tada imala samo 26 godina. Mlada devojka sela je na britanski presto i do dana današnjeg ona je na tronu Velike Britanije.

Kraljica je nedavno otkrila da joj je ceremonija krunisanja bila vrlo traumatično iskustvo, a iznela je i mnoge detalje koje javnost nije znala.

Naime, Elizabeta se tada vozila u pozlaćenoj kočiji teškoj čak 4 tone i nosila je dve krune koje su, kako je istakla, bile vrlo neudobne.

Otkrivena strogo čuvana tajna: Kraljica Elizabeta II preživela atentat! (FOTO)

foto: Profimedia

Kruna Svetog Edvarda imala je čak 2.2 kilograma, a nju je kraljica samo tog dana stavila na glavu i više nikad. Pored nje, na ceremoniji je ponela i dijamantsku imperijalnu državnu krunu, koja se nosi tokom zvaničnih događaja.

"Kada nosite krunu ni slučajno ne smete da spustite pogled jer je toliko teška da bi vam mogla slomiti vrat", otkrila je tada Elizabeta.

Poklon koji uteruje strah u kosti: Saznali smo šta je kraljica Elizabeta poklonila Hariju i Megan za venčanje! (FOTO)

foto: Profimedia

Zašto je kruna toliko teška?

Ovaj moćan simbol sadrži čak 2.868 dijamanata! Među njima nalazi se i basnoslovno vredan dijamant Kulinan II, od 317,4 karata, kao i safir svetog Edvarda iz srednjeg veka. Tu je i rubin Crnog princa, takođe u kraljevskoj kolekciji dragulja još iz srednjeg veka.

Pored teške krune, Elizabeta je imala još jedno neugodno iskustvo. Ogrtač koji je nova kraljica ponela bio je pretežak!

Njeno krunisanje trajalo je tri sata, i kako Elizabeta tvrdi, ostalo joj je u neugodnom sećanju.

Britanska kraljica Elizabeta II i princ Filip proslavili 70. godišnjicu braka: On je moja snaga! (FOTO)

foto: Profimedia

Čuvena haljina koju je Elizabeta nosila tokom krunisanja

Ovu prelepu haljinu dizajnirao je Norman Hartnel! Bogato ju je ukrasio, pa su se na njoj mogli naći razni dijamanti, biseri, kristali, ametist i svilene niti kojima je cela haljina prošivena.

Na šivenju ove luksuzne haljine radilo je šetoro tkača, a bilo im je potrebno oko 3.000 sati. Na njoj dominiraju floralni motivi, a kreator Norman napravio je jedan dodatak i to bez Elizabetinog znanja! Na levoj strani haljine izvezao je detelinu sa četiri lista kao simbol sreće budućoj vladarki.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs