sve je unašoj glavi

Kako da oterate negativne misli: Evo kako da se brzo i lako nosite sa svim problemima!

Ukoliko uspete da preterano negativno razmišljanje svedete na minimum, dosta ćete sebi olakšati i ublažiti teskobu i depresiju

Lifestyle
12:26h Autor:
Kako da oterate negativne misli: Evo kako da se brzo i lako nosite sa svim problemima!
Foto: Shutterstock

Negativne misli su neprijatelj našeg uma. Ukoliko nas one preplave i obuzmu naš um, gubimo mitivaciju i zapadamo u depresiju.

Stoga je veoma važno da naučimo da ih kontrolišemo na pravi način i preusmerimo ih na pozitivne misli.

"Nije problem d se zbog nečega osećate loše kratko vreme, ali jeste ako to traje dugo, utiče na vaše dnevne obaveze ili uzrokuje domino efekat negativnih misli koje uopšte nisu povezane", kaže psihoterapeut Mat Lundkuist, a prenosi wellandgood.com.

Konstantno razmišljanje da će vam se dogoditi nešto loše, narušava i psihičko i fizičko zdravlje, te je važno poraditi na tome. Takvo stanje psihe nije dobro ignorisati.

Naime, nekontrolisan nalet loših misli povećavaju nivo kortizola u telu, odnosno nepotrebno dovode organizam u stanje stresa. Važno je da naučite kako da kontrolišete um i preusmeravate misli kada krenu u nepoželjnom smeru.

O ljubavi, sujeti, veri i nadi: Ovo je nešto najlepše što ćete pročitati danas!

foto: Shutterstock

Naučite da prepoznate jedinstven obrazac 'katastrofalnog' razmišljanja vašeg mozga. Vežbajte prepoznavanje svojih misli bez prosuđivanja njihove istinitosti. To nije lako, ali pomaže u sprečavanju nekontrolisanog gomilanja loših misli. Jednom kada shvatite svoje misaone obrasce, lakše ćete kontrolisati i usmeravati misli.

Kada upadnete u panično razmišljanje, pronađite sam uzrok takvih misli. Na primer, previše ste zabrinuti zbog gubitka partnera, posla ili stana, ali pokušajte zagrebati duže ispod problema i shvatiti uzrok bujice negativnih misli.

Kada otkrijete uzrok, lakše ćete se nositi s problemom.

Pomoći će vam i logika. Recimo, panika nas uhvati svaki put kada sednemo za volan, preplave nas crne misli i teško se izvući iz toga. Tada misli preusmeravamo pa razmišljamo o činjenicama vezanim za vožnju, kolike su šanse za nesreću...

Zapitajte se da li je određena pretnja stvarna ili je velika samo u vašim mislima. Takođe, suzdržite se od razmišljanja na način da već u startu stvorite najstrašniji scenario. Ne trošite energiju na razmišljanje šta se sve najgore može izroditi iz neke situacije, već preusmerite misli i kažite sami sebi:

'Neću sad brinuti o tome, jer možda bude sve u redu. Neću bespotrebno nagađati, brinuti i trošiti energiju na probleme do kojih možda uopšte nikada ne dođe'.

Otac Nektarije o očajanju i pokajanju: Ove greške svi pravimo kada se kajemo, udaljavaju nas od Boga!

foto: Shutterstock

Nemojte se dovoditi u situaciju da sami sebi nametnete ogromnu količinu stresa zbog predviđanja najgorih scenarija. Razvoj događaja može biti upravo takav da nikakvih problema na kraju ne bude, a vi ste se već toliko iznervirali da ste sami sebi narušili psihičko i fizičko zdravlje.

Usredsredite se na sadašnje trenutke i uživajte u njima, a ako se neka situacija i pretvori u problem, o tome ćete tek tada razmišljati, a do tada priuštite sebi mir, sreću i spokoj.

Ukoliko vidite da sami ne možete kontrolisati preterano negativno razmišljanje, obratite se psihoterapeutu, prenosi talkspace.com.

Doći će vreme kada ćeš bez suza misliti o sutrašnjem danu: Kad vam u životu baš ništa ne ide, setite se ove priče!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs