OTKRIVA I KNJIGA

NISAM ZNAO DA LI SMEM DA TUGUJEM: Evo kako muškarci proživljavaju spontani pobačaj!


Kad su Džastin Salinger i njegova supruga doživeli spontani pobačaj, to je bio jedan od najgorih dana u njihovom zajedničkom životu

Porodica
Autor:
NISAM ZNAO DA LI SMEM DA TUGUJEM: Evo kako muškarci proživljavaju spontani pobačaj!
Foto: Shutterstock

Prijatelji i članovi porodice bili su uz njih sve vreme. Međutim, Salinger je primetio da svi pitaju samo za njegovu suprugu, a malo ko je pitao kako se on oseća.

Tada se osetio potpuno sam.

- Mnogi misle da pobačaj nije toliko strašan za muškarce jer ne nose bebu u sebi. Istina je i da nas boli - rekao je Salinger koji je, zajedno sa suprugom, prošao kroz šest pobačaja.

I on nije jedini koji je doživeo ovakvo 'zapostavljanje'.

Bračni par, Aaron Gouveia i MJ Gouveia napisali su knjigu na tu temu pod nazivom 'Muškarci i pobačaji: Tatin vodič za tugu, veze i ozdravljenje nakon gubitka'.

Svaki spontani i neočekivani gubitak trudnoće pre 20. nedelje smatra se pobačajem. Istraživači još uvek u potpunosti ne znaju zašto se oni događaju.

Otprilike 10 odsto do 20 odsto poznatih trudnoća završava se pobačajem, barem prema klinici Mayo.

Mnogi opstetričari i drugi stručnjaci kažu da je taj broj verovatno još veći, jer se mnogi pobačaji događaju jako rano u ženskoj trudnoći da neke žene uopšte još ne shvate da su trudne.

Tužan muškarac
foto: Shutterstock

Kako muškarci podnose pobačaj

-S obzirom na to da žene nose plod, pobačaji utiču na njih biološki, psihološki i socijalno. Ali, i muškarci doživljavaju akutni gubitak- kaže psihoterapeutkinja Kate Kripke.

Kripke je navela toksičnu muževnost i prastare rodne stereotipe kao pokretače fenomena gde se očekuje da muškarci moraju biti jaki ​​i da je izražavanje emocija neka vrsta slabosti.

Dodala je da većina muškaraca tugu i depresiju izražava drugačije od žena.

Deleći svoja iskustva i uključujući razne intervjue s drugim roditeljima koji su doživeli pobačaj, autori ispituju sram i diskriminaciju povezanu s trudnoćom koja nije prošla kako je bilo planirano.

Takođe, želimo razumeti zašto muškarci ne traže više mogućnosti da izraze svoje emocije tokom tog teškog perioda.

Autori smatraju da razlog zašto malo ko obraća pažnju na muškarce je taj što se niko ne trudi da ih pita o tome.

-Nisam znao kako da se nosim s tim. Nisam znao da li smem da tugujem. Nisam znao kako izgleda tugovanje. Nisam znao je li je to uopšte važno, jer sam bio samo tata. I brinuo sam se da ću ako razgovaram o tome s bilo kim biti napadnut od drugih. Tako sam uradio ono što većina muškaraca radi u ovoj situaciji. Podneo sam to vojnički iako je to bilo potpuno pogrešno - ispričao je u knjizi Aaron Gouveia.

S većim brojem muškaraca koji otvoreno govore o pobačaju, Gouveia i Salinger se nadaju da će biti lakše onima koji bi radije ćutali.

Nadaju se svetu u kojem se nijedan čovek ne stidi ili ne boji da raspravlja o toj temi, piše CNN.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs