ne trebaju vam u domu

Kako sprečiti da se krpelji usele u kuću i naprave gnezda: Šta prvo uraditi ako ih primetite u domu!

Morate da obratite posebnu pažnju

Lifestyle
Autor:
Kako sprečiti da se krpelji usele u kuću i naprave gnezda: Šta prvo uraditi ako ih primetite u domu!
Foto: Profimedia

Jedna obična šetnja šumom može doneti i krpelja u kuću. Iako postoje vrste krpelja koje neće dugo izdržati u kući, oni smeđi, koji napadaju životinje, često mogu svoje gnezdo da naprave i u vašem domu.

Evo šta treba raditi da sprečite krpelje da uđu u kuću, i šta da radite ako su se već uselili u vaš dom!

Pregledajte sebe i članove porodice

Duga šetnja šumom s ljubimcem može krpelju da olakša ulazak u kuću preko odeće, ali i psećeg krzna. Pre šetnje se pobrinite da svi nose odeću koja pokriva kožu, a kada se vratite kući, proverite celo telo, kosu i pseću dlaku, a osim dlake, krpelji se mogu nalaziti i na šapama, ušima ili ustima. Ako imate mačku koja slobodno hoda po dvorištu, i nju svakodnevno pregledajte.

Popravite sve pukotine na prozorima

Iako krpelji baš nemaju nameru da ulaze u kuće, mogu se uvući kroz male pukotine koje vi golim okom ne morate ni da vidite. Ali, događa se jedna ne tako dobra stvar, a to je da krpelji mogu u vašem domu da naprave gnezdo, polože jaja i vama zadaju puno muka. Ovo je sasvim dovoljan razlog da proverite kuda bi mogli da se uvuku u vaš dom i sprečite da se to dogodi.

Simptomi i posledice lajmske bolesti: Šta ako vas ujede zaražen krpelj!

foto: Shutterstock

Koristite zaštitu

Za još više sigurnosti, zaštitite ljubimce ogrlicama ili kapima, tabletama ili sprejevima.

Pobrinite se da dvorište bude čisto

Kako kuću zaštitili od krpelja, ne dozvolite im da priđu vašem dvorištu, a to ćete učiniti tako što ćete redovno da kosite, uklanjate granje, korov i sve smeće. Sve što mogu da jedu miševi ili pacovi takođe uklonite jer oni mogu lako da dovedu krpelja u dvorište, pa i u kuću.

Usisavajte kuću, ali ne površno

Upalite usisivač na najjaču brzinu i očistite kuću. Tako ćete ne samo uništiti sve krpelje, nego i moguća gnezda. Najvažnije je dobro očistiti mesta koja imaju miris vašeg ljubimca poput njegovog krevetića ili ćebeta, tepiha i nameštaja.

Zašto ne treba ubijati kućne stonoge: Evo šta vam dobro donose!

foto: Shutterstock

Prah protiv krpelja

Postoji zaštita u obliku praha protiv krpelja i ostalih napasti. Nabavite sredstvo koje je sigurno za ljude, i stavite ga na mesta gde se oni mogu nalaziti, po tepihu ili ivicama. Nakon što odstoji, sve dobro usisajte.

Osušite odeću, a onda je operite

Kada se vratite spolja, odmah skinite odeću i ubacite je u sušilicu za veš na najvišu temperaturu ili je ostavite na suncu. Taj proces će uništiti sve krpelje na vašoj odeći. Kada ste to uradili, operite veš u mašini.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs