Druga šansa

8 saveta da ponovo dobijete posao kod bivšeg poslodavaca!

Pre nego što aplicirate za bilo koju radnu poziciju u okviru stare kompanije, obratite pažnju na nekoliko bitnih stvari
Lifestyle
18:02h
8 saveta da ponovo dobijete posao kod bivšeg poslodavaca!
Foto: Shutterstock

Iako vam se čini da je nemoguće da se vratite u kompaniju u kojoj ste prethodno radili, a sada shvatate da ste zapravo uživali radeći tamo, onda je odluka da pokušate da se vratite gde ste nekada radili definitivno dobar izbor. Pre nego što aplicirate za bilo koju radnu poziciju u okviru stare kompanije, obratite pažnju na sledeće stvari.

1. Pronađite radnu poziciju sa opisom posla koji vas zaista interesujeNa sajtu vašeg prethodnog poslodavca pronađite otvorena radna mesta i dobro proučite koje su odgovornosti i opis posla koje ono podrazumeva. Pažljivo sve iščitajte kako biste bili dobro informisani.

2. Ažurirajte i prilagodite svoju radnu biografiju

Prilagodite svoju radnu biografiju (CV) poziciji za koju ste zainteresovani tako što ćete istaći svoje veštine i sposobnosti koje su od relevantnog znača za to radno mesto za koje želite da aplicirate.

3. Napravite svoju listu kontakataKako biste se povezali sa kolegama iz prethodne kompanije i generalno sa ljudima iz iste branše, idealna alatka je društvena mreža LinkedIn. Osvežite svoju listu kontakata.

4. Ponovo uspostavite odnoseKontaktirajte ključne ljude iz prethodne kompanije, bilo putem društvenih mreža, mejla ili telefonom, kako vam je najlakše, da biste ponovo uspostavili odnose. Obnovite kontakte posebno sa onim ljudima koji su imali uvida u vaš prethodni rad i koji bi sada mogli biti vaši potencijalni "treneri". Potrudite se da saznate šta se u međuvremenu promenilo u datoj kompaniji od kada ste vi otišli.

5. Stavite do znanja da ste zainteresovani da ponovo raditeNeka vaša mreža kontakata bude upućena u to da želite da se vratite u staru kompaniju, prosledite im svoju ažuriranu radnu biografiju i zamolite ih da je dostave odgovornim menadžerima za zaposlenje na odgovarajućoj poziciji. Pitajte ključne ljude za davanje preporuke, bilo formalnim pismom ili preporukom preko LinkdIna.

6. Povežite se sa HR službom

Ukoliko znate nekoga iz HR službe u vašoj prethodnoj kompaniji, posebno u oblasti zapošljavanja, kontaktirajte ih i stavite im do znanja da ste zainteresovani za određeno otvoreno radno mesto koje odgovara vašim kvalifikacijama i veštinama.

7. Budite u tokuRedovno proveravajte sajt kompanije i trudite se da budete u toku sa svim dešavanjima u vezi sa poslom za koji aplicirate.

8. Pripremite odgovoreAko niste bili deo korporativnog otpuštanja radnika u okviru kompanije, spremite objašnjenje zašto ste otišli sa radnog mesta i gde ste nakon toga radili. Budite u stanju da objasnite zašto želite da se vratite i koje su to vrednosti koje biste doprineli kompaniji ukoliko vas ponovo zaposle.

Ukoliko vas interesuje šta je previše seksi kada je reč o odevanju za posao, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs