PREPORUKA

Još jedan spas od napasti: Ovih 10 mirisa uništavaju komarce!

Isprobajte neke od ovih mirisa ako su vam se smučili komarci u ovim toplim danima (a sigurno jesu)

Lifestyle
14:36h Autor:
Još jedan spas od napasti: Ovih 10 mirisa uništavaju komarce!
Foto: Shutterstock

Na leto, svi želimo da provodimo više vremena na svežem vazduhu, da šetamo i uživamo u zelenilu i cveću. Ali nam sve to mogu upropastiti komarci!

1. Prah od vanile

Pomešajte vanilin prah sa losionom za bebe u razmeri od 1 do 10 i nanesite ga na sve otvorene delove tela. Takođe možete rastvoriti vanilin prah u vodi, a zatim prskati smešu na izložene delove vaše kože i vaše odeće.

8 opakih bolesti koje prenose komarci: Ovo su simptomi i teške posledice!

foto: Profimedia

2. Eterična ulja anisa, karanfilića, bosiljka i eukaliptusa

Eterična ulja anisa, karanfilića, bosiljka i eukaliptusa mogu uplašiti komarce ako nanosite razređena ulja na izložene delove kože (5-10 kapi po čaši vode) ili ih raspršite na izvor toplote, kao što je kamin, aroma lampa ili zagrejana ringla. Možete i umočiti pamučnu krpicu u ulje i staviti je na prozorski lim.

3. Grančice zove

Stavite sveže grančice zove u svoju sobu. One će tako lako uplašiti komarce kao i lišće paradajza. Ali budite oprezni, jak miris starijih cvetova može da vam prekine san, pa je bolje da noću izvadite grančice iz vaše spavaće sobe.

Zova leči i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i lekoviti med! (RECPET)

foto: Shutterstock

4. Karanfilić

Stavite 5 g karanfilića u čašu vode i kuvajte 15 minuta. Pomešajte 10 kapi ovog napitka sa 1 kašicom bilo koje toaletne vode i nanesite premaz na izložene delove tela. Sada možete ostati na otvorenom najmanje 2 sata, a komarci vam neće prići.

5. Grane smreke

6. Ulje kedra

Miris kedrovog ulja plaši ne samo komarce, već i muve i bubašvabe.

7 najlepših četinara za dvorište: Ove zimzelene vrste zahtevaju mininum pažnje! (FOTO)

foto: Profimedia

7. Kuvani koren žalfije

Niti jedan insekt neće dodirnuti vaše lice ako ga perete sa napitkom korena žalfije. Morate staviti šaku usitnjenog korena u 0,4 litara vode, prokuvajte i pustite da odstoji i ohladi se oko 20-30 minuta.

8. Ulje za kuvanje, šampon i sirće

Da biste napravili efektan repelent protiv komaraca i muva, trebaće vam ulje, šampon i 9% sirćeta. Pomešajte ove sastojke u istim količinama i promešajte ih. Sirće plaši insekte, šampon skriva jak miris dok je ulje osnova bilo koje kreme. Ovaj repelent je bezbedan za decu i nema jak miris.

9. Listovi bosiljka

Možete koristiti seckane sveže lišće i cveće bosiljka, ili cveće ptičje trešnje. Stavite ih u svoju sobu ili ih utrljajte po izloženim delovima tela.

10. Kuvan koren pšenične trave

U starim vremenima, ljudi su koristili kuvano korenje pšenične trave kako bi oterali komarce i druge insekte koji sisaju krv. Stavite šaku usitnjenog korena pšenične trave u 0,4 litara vode i prokuvajte ih 3 puta, tako da tečnost postane svetložute boje. Operite lice i ruke ovime, i ni jedan komarac vam neće prići!

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs