ZBOGOM KOMARCIMA

Spas od komaraca: Od ovih 7 biljaka oni beže glavom bez obzira!

Postoje prirodna rešenja poput banane, jabukovog sirćeta i sl. da se zaštitite od komaraca, a ove posađene biljke ih najbolje odbijaju!

Lifestyle
Autor:
Spas od komaraca: Od ovih 7 biljaka oni beže glavom bez obzira!
Foto: Profimedia

Ako ne želite da zagadite vrt (ili sebe) raznim hemijskim sprejevima protiv komaraca, možete uzgojiti neke od sledećih biljaka kako biste prirodno zadržali komarce dalje od vašeg stana ili kuće. Postoje prirodna rešenja poput banane, jabukovog sirćeta i sl. da se zaštitite od komaraca, a ove posađene biljke ih najbolje odbijaju!

Lavanda

Jeste li ikada primetili da insekti ili čak zečevi i druge životinje nikada nisu uništili vašu biljku lavande? To je zbog njenog intenzivnog mirisa koji dolazi od eteričnih ulja koja se nalaze na lišću biljke. Čak se tvrdi da ulje od lavande ometa sposobnost komarca da miriše! Ova biljka je vrlo čvrsta i otporna na sušu, a treba samo joj je potrebno puno sunca i dobra drenaža. Premda može podneti mnoge klime, najbolje uspeva u toplijim krajevima!

Neven

Neven, cvet koji se lako uzgaja, širi miris koji ometa komarce. Zasadite ga u tegle i smestite blizu terase ili ulaza u kuću kako biste oterali komarce i druge bube. Neven je takođe dobar za uzgoj u vrtu - ne samo da može držati komarce dalje od tebe, može i odvratiti lisne vaši, bele mušice, neke crve.

Limunska trava

Poznata po svom prepoznatljivom mirisu, limunska trava je najčešće korišćeni prirodni sastojak u sredstvima protiv komaraca. A dobra je vest da je i ta živa biljka najučinkovitija u odbijanju štetočina.

Trava života: Gazimo je u svakom dvorištu, a pojma nemamo šta sve može da izleči!

foto: Profimedia

Mačja trava

Mačja trava uspeva gotovo bilo gde. Dolazi iz porodice metvice i obilno raste kao komercijalna biljka i kao korov. Lako se je brinuti od njoj, a može i sama da nikne u vrtu. Širi se veoma brzo kada je jednom posadite, pa ako ste voljni da se odreknete podmukle prirode ove biljke, ona je neverovatni repelent protiv komaraca.

Ruska travarka Elena tvrdi: Ova tri korova su dar od Boga! Leče celo telo! (RECEPT)

foto: Profimedia

Ruzmarin

Još jedna biljka koja sjajno odbija komarce je ruzmarin. Ruzmarin je biljka koju mnogi od nas vrlo dobro poznaju, a njegov drvenasti miris je upravo ono što drži komarce na pristojnoj razdaljini. Osim što dobro odbija napasne krvopije i neke štetočine, možete uživati u mirisu biljke i takođe je upotrebiti kao začin za razna jela.

Bosiljak

Oštar miris koji ima lišće bosiljka je ono što drži štetočine na odstojanju. Ova biljka voli vlažnu zemlju, potrebna joj je dobra drenaža i uživa u puno sunca. Možete zasaditi bosiljak u tegli ili u vrtu, samog ili s drugim cvećem, pod uslovom da obe biljke imaju iste zahteve.

Mirisna pelargonija

Mirisna pelargonija je popularna biljka koja odbija komarce. Njen miris podseća na miris limunske trave. Ima predivne cvetove s jakim mirisom koji nas čuva od nekoliko vrsta štetočina. Ove brzorastuće biljke vole toplu, sunčanu i suvu klimu, ali ako se nalazite u hladnijem klimatskom području, mogu se uzgajati u teglama uz stalno obrezivanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs