Da li znate koliko vremena u danu provedete u sedećem položaju?

5 trikova koji provereno pomažu: Ovako ćete se osećati zdravije na poslu!

Mnogo toga možete da uradite za sebe i svoje zdravlje u periodu od 9 do 5...

Saveti stručnjaka 20.01.2018. - 17:41h Autor: buro247.hr
Foto: Profimedia

Ako niste znali, 12 sati dnevno provedemo u sedećem položaju, bilo da smo za stolom na radnom mestu, u fotelji kod kuće, u automobilu ili javnom prevozu. Mnogo je sati u danu kada smo zapravo prilično fizički neaktivni što se nakon nekog dužeg vremena može odraziti i na naše zdravlje. Kada to sve zajedno uzmemo u obzir, najviše vremena u danu ipak provedemo na poslu gde većinu vremena sedimo, a kako nam to nije baš opravdan razlog za davanje otkaza, odnosno da bismo na uštrb toga dobili više vremena za fizičke aktivnosti morali smo da pronađemo neka druga rešenja, odnosno tehnike kako uneti više zdravijih momenata u svoju dnevnu rutinu:

foto: Shutterstock

1. Ustanite više puta dnevno

 

Možda će vam to biti smešno, ali neki zapoleni od svojih šefova redovno traže radni sto koji ima mogućnost menjanja visine tako da za njim možete sedeti, ali i stajati. Ova druga opcija pomoći će vam da se u danu rešite letargije, spavajućeg momenta nakon ručka i uopšte će uticati na sagorevanje kalorija

 

2. Napravite pauzu

 

Ako vam visoki radni sto ipak nije opcija, onda u svoju radnu rutinu svakako uvedite pauzu. Navite alarm svakih 30 minuta koji će vas podsetiti da je vreme da se sklonite od stola i protegnete noge. Naravno, ako imate mogućnosti, do kancelarije idite stepenicama, a ne liftom i redovno pijte vode, nemojte da vas posao toliko okupira pa da zaboravite na važnost svakog oblika hidratizacije. Isto tako, ako je opcija, poželjno je da u nekom trenutku izađete i malo na vazduh.

 

3. Protegnite se kako treba

 

Iako ste na poslu i sedite, postoje neke vežbice koje biste mogli da radite, a da vas pritom niko od kolega ne gleda čudno. Razgibajte noge ispod stola, protegnite ruke i ramena, kao i vrat. Verujemo da te osnovne vežbe već znate samo ih trebate početi raditi.

foto: Shutterstock

4. Razgovarajte i hodajte

 

Sastanke ne morate uvek održavati u kancelariji za stolom ako to baš nije nužno, možda da uvedete neku novu metodu, na primer da se prošetate.

 

5. Jedite zdravo

 

Svi znamo da na poslu često zastranimo i od dosade neretko pojedemo sve i svašta u hodu. Uglavnom su tada u pitanju nezdrave grickalice prepune ugljenohidrata i šećera… Isto tako, na poslu nije poželjno da gladujete, nego je samo bitno da unapred napravite plan obroka  kako se ne biste uopšte doveli u situaciju da posegnete za nečim što može da vam škodi.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

zdravlje

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...