Promene u telu

Naučnici odgovorili: Da li Mesec utiče na naše zdravlje?

Proučavali su mesečeve faze i njihove učinke na zdravlje

Zanimljivosti
17:28h Autor:
Foto: Shutterstock

Mlad Mesec na nas deluje inspirativno, pobuđuje našu kreativnost i puni nas pozitivnom energijom, dok pun izaziva nesanicu i razne anksioznosti.

 

Većina nas je čula za ponašanje prouzrokovano mesečevim menama, ali da li ste se ikad zapitali može li Mesec uticati na naše zdravlje?

 

Rik Finberg, stručnjak i naučnik, tvrdi da Mesec ne može uzrokovati nikakve psihičke ni fižičke promene na ljudskom telu. Iako je istina da Mesec utiče na plimu i oseku, većina mitova koje o njegovom uticaju znamo su neistiniti.

 

Ipak, ostali istraživači su nastavili da proučavaju mesečeve faze i njihove učinke na zdravlje. Ova istraživanja dovela su do sledećih zaključaka:

 

Saobraćajne nesreće

 

Istraživači su posmatrali oko 13.000 motociklista i zaključili da Mesec može ometati vozače, što dovodi do većeg broja saobraćajnih nesreća. Ove nesreće nisu posledica neke više sile, nego vozači često posmatraju Mesec, odlutaju u mislima i izgube kontrolu nad vozilom.

foto: Shutterstock

Problemi sa psihom

 

Sprovedeno istraživanje uključivalo je 1.800 ispitanika koji imaju problema sa mentalnim zdravljem i tokom punog Meseca nije zabeležen ni jedan ozbiljniji slučaj u odnosu na ostale dane.

 

Naučnici smatraju, da ako i postoji uticaj Meseca na ljudsku psihu, verovatno je veoma mali i redak, zbog čega ga i ne svrstavaju u statistiku. S druge strane, proučavano je 782 ispitanika koji nemaju mentalnih problema i kod njih je za vreme punog Meseca primećen osećaj blage teskobe i depresije.

 

Nesanica

 

Istraživanja pokazuju da se prosečno vreme spavanja u toku punog Meseca smanjuje za 20 minuta. Takođe, potrebno je oko 5 minuta duže da utonemo u san. Tokom punog Meseca kvalitet sna je za nijansu lošiji. Tako da nema razloga za brigu ako ste u vreme punog Meseca razdražljivi i umorni.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...