Upozorenje

Ovu polnu bolest nećeš primetiti, ali ona će ti uništiti organizam: Evo kako da se zaštitiš!

Ugrožene su žene do 15 do 24 godine, a posledice su strašne: potpuni sterilitet!
Saveti stručnjaka
12:02h Autor:
Ovu polnu bolest nećeš primetiti, ali ona će ti uništiti organizam: Evo kako da se zaštitiš!
Foto: Shutterstock

Evropska zdravstvena agencija upozorila je da se moraju uložiti veći napori u borbi protiv najčešće polno prenosive bolesti u Evropi - infekcije hlamidijom.

U Evropi je zabeleženo više od 3,2 miliona slučajeva zaraze između 2005. i 2014., navodi Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti sa sedištem u Stokholmu pozivajući se na podatke prikupljene u 27 zemalja.

Agencija napominje da je broj slučajeva verovatno veći jer deo infekcija prolazi asimptomatski i stoga se ne otkriva na vreme.

Od 396.000 slučajeva dijagnostikovanih u 2014. gotovo dve-trećine pogođenih su u dobi od 15 do 24 godine.

Podmukla ženska bolest, simptomi su nam pred nosom: Kakva vam je menstruacija?

"Hlamidiju se jednostavno otkriva i može se uspešno lečiti antibioticima a infekcija može nepovratno oštetiti reproduktivni sistem žene", kažu stručnjaci.

Agencija navode kako je, među polno prenosivim bolestima, jedino u slučaju hlamidije dijagnostikovano više zaraženih žena nego muškaraca. Razlog tome je što se češće testiraju žene nego muškarci zbog većeg rizika komplikacija koje uključuju upale materice i neplodnost.

Predložene mere za sprečavanje hlamidije uključuju zdravstveno i polno vaspitanje kao i promociju korišćenja kondoma i njihovo deljenje te informisanje seksualnih partnera zaraženih osoba.

Agencija smatra da bi se žene mlađe od 25 godina morale testirati na hlamidiju, a to bi smanjilo rizik razvoja upalnih promena u materici.

Upala jajnika: Kako nastaje, glavni simptomi i način lečenja

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs