Korisno znati

Upala jajnika: Kako nastaje, glavni simptomi i način lečenja

Da bi ginekolog pristupio lečenju upale jajnika, potrebno je prvo da uspostavi sigurnu dijagnozu na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza, ginekološkog pregleda i laparoskopije
Medicina
21:06h Autor:
Upala jajnika: Kako nastaje, glavni simptomi i način lečenja
Foto: Shutterstock

Kako nastaje upala jajnika?

Upala jajnika je uglavnom bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice. U normalnom stanju, taj predeo ne sadrži patogene mikroorganizme. Međutim, u posebnim uslovima kao što su duži boravak na hladnoći, sedenje na hladnom i slično, upalni proces može spontano da se razvije.

Upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi prenosivi polnim putem. Vrlo često je u pitanju hlamidija i gonokoka. Upala jajnika je najčešća kod žena mlađih od 25 godina.

Koji su simptomi upale jajnika?

Upala jajnika može da bude akutna ili hronična. Iako tok bolesti često može da bude i podmukao, bez ikakvih simptoma, najčešći sumptomi su napetost i bolovi u donjem delu stomaka, koji mogu da budu pogrešno protumačeni kao upala slepog creva. Često se javlja temperatura i slabost. Bolovi se javljaju ili povećavaju u periodu menstruacije.

Kamen u žuči: Kako nastaje, glavni simptomi i prirodno lečenje

Dakle, simptomi upale jajnika su:

- bol u stomaku

- bol u karlici

- pojačan sekret

- bolan polni odnos

- povišena telesna temperatura

- mučnina

- povraćanje

Ukoliko sumnjate na upalu jajnika ili imate neki od ovih simptoma, obratite se svom ginekologu.

Svrab u intimnom delu: Ginekolog otkriva uzroke i pravilno lečenje!

Kako se leči upala jajnika?

Da bi ginekolog pristupio lečenju upale jajnika, potrebno je prvo da uspostavi sigurnu dijagnozu na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza, ginekološkog pregleda i laparoskopije. Ukoliko vaš ginekolog ustanovi da imate upalu jajnika, preporučiće vam mirovanje i lečenje, koje se uglavnom zasniva na antibioticima i analgeticima. Ukoliko postoje komplikacije, lečenje može biti i hirurško.

Da li česte upale mogu negativno da utiču na začeće?

Da, jer česte upale jajnika za posledicu mogu da imaju začepljenje jajovoda, a to je danas jedan od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena. Čak 12 do 15 odsto žena postanu neplodne, posle samo jedne upale jajnika. Takođe, vanmaterična trudnoća je češća nakon ove bolesti, pa ukoliko ostanete u drugom stanju ubrzo nakon upale jajnika, treba što pre da konsultujete svog ginekologa.

Upozorenja koja vam šalje jetra: 5 razloga za hitnu posetu lekaru!

Koja je prevencija od upale jajnika?

Zaštitićete se od eventualne upale jajnika ukoliko budete savesno vodili računa o svom reproduktivnom zdravlju. Osim brige o ličnoj higijeni, pod tim se podrazumeva i izbegavanje rizičnih seksualnih kontakata, jer upravo upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi prenosivi polnim putem.

Ukoliko ste već preboleli upalu jajnika, obavezno treba da prilikom polnog odnosa koristite kondom kako biste sprečili buduće infekcije. Takođe vrlo je važno da se rano uspostavi dijagnoza i lečenje upale, kako se ona ne bi proširila.

Svaki prst je vezan za dva organa: Japanski metod isceljenja za nekoliko minuta!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs